Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Intel dojel na postoj Pekingu. Ruší plán na stamiliardovou akvizici

Intel
ČTK
 ČTK

Americká společnost Intel ukončila plány na převzetí izraelského smluvního výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolarů (119 miliard korun). Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Intel to uvádí v prohlášení.

Reklama

Intel nezískal souhlas číských regulátorů

Intel se na spojení s Tower Semiconductor dohodl loni v únoru. Za ukončení dohody zaplatí poplatek 353 milionů dolarů.

Intel neuvedl bližší podrobnosti ke schválení regulačními orgány. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že Intel nezískal včas souhlas čínských regulátorů, jak vyžadovala smlouva. Vztahy mezi Čínou a USA jsou napjaté, hlavně kvůli otázkám obchodu, duševního vlastnictví a budoucnosti Tchaj-wanu, což se přenáší i do uzavírání firemních transakcí, zejména u technologických firem. Loni firma DuPont De Nemours zrušila plánované převzetí firmy Rogers za 5,2 miliardy dolarů kvůli průtahům při získávání souhlasu čínských regulátorů.

Tower Semiconductor se specializuje na analogové čipy, které se používají v automobilovém průmyslu, mobilní komunikaci, ve zdravotnictví a v letecké dopravě. Akvizicí si Intel chtěl upevnit pozici na trhu, kterému vládne tchajwanská společnost TSMC, což je největší smluvní výrobce čipů na světě.

Singularity Univesity

Umělá inteligence bude tématem prestižní Singularity University. Summit se po pandemii vrací do Prahy

Vizionáři z celého světa opět zamíří do České republiky. Futuristická akce roku SingularityU Czech Summit se bude konat 2. a 3. října 2023 v Praze na Žofíně. Hlavním tématem je umělá inteligence. Singularita je blízko! Přesně tak pojmenoval v roce 2005 americký vynálezce, futurolog a zakladatel Singularity University Ray Kurzweil svoji průlomovou knihu o vývoji umělé inteligence a budoucnosti lidstva.

Přečíst článek

Intel letos v červenci oznámil, že investuje 25 miliard dolarů do výstavby továrny v Izraeli. Podle izraelské vlády je to největší zahraniční investice v zemi. Továrna se má otevřít v roce 2027.

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou

Společnost Inven Capital ze skupiny ČEZ investovala do izraelské společnosti WINT zaměřené na úspory vody. Start-up se zabývá využitím umělé inteligence, která kontroluje plýtvání s vodou. V posledním kole, které Inven Capital vedl společně s dalším investorem Insight Partner, získal start-up od investorů celkem 35 milionů dolarů (asi 772,8 milionu korun). Kolik přesně Inven Capital zainvestovala, firma neuvedla. 

Přečíst článek

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Pražské Arkády Pankrác kupuje od Izraelců český fond Trigea. Cena? 6,4 miliardy korun

Vyhledávané pražské obchodní centrum Arkády Pankrác kupuje český nemovitostní fond Trigea, vyplývá z informací Trinity Bank a portálu thePrime. Stávající majitel Arkád, izraelská společnost G City, o tomto víkendu zveřejnila informaci, že odsouhlasila prodej pankráckého centra českému institucionálnímu investorovi, a to za cenu 265 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 6,4 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme