Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nenecháme vás v tom. Německá vláda snižuje DPH u plynu, aby ulevila lidem

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německo dočasně sníží daň z přidané hodnoty (DPH) u zemního plynu z běžné 19procentní sazby na sedm procent, aby spotřebitelům ulevilo od vysokých cen energií. Po mimořádném prohlášení po jednání vlády oznámil kancléř Olaf Scholz. Zdůraznil také, že vláda prověří, zda dodavatelé snížení daně ve vyúčtování zákazníkům plně zohlední.

Reklama

„Vláda souhlasí s tím, že odběratelé plynu by neměli být dále zatíženi dodatečnou daní z poplatku za odběr plynu. Spolková vláda se proto rozhodla dočasně snížit daň z přidané hodnoty u plynu na sedm procent, řekl Scholz.

Německo od října zavádí nový poplatek za obstarání plynu, který má uchránit dodavatele této klíčové energetické suroviny před insolvencí. Odběratelům v Německu kvůli tomu od října zdraží zemní plyn zhruba o 2,4 centu (59 haléřů) za kilowatthodinu, což může u domácností činit ročně i stovky eur (tisíce korun). Berlín se snažil od Evropské komise získat výjimku, aby poplatek nebyl zatížen DPH, což ale Brusel tento týden zamítl. Scholz následně uvedl, že společně s komisí hledá jiné řešení. A tím se stalo snížení DPH na plyn.

„Snížení bude platit současně s platností poplatku za obstarání plynu,“ uvedl Scholz. S poplatkem se nyní počítá do konce března 2024.

Plyn, ilustrační foto

Německé zásobníky plynu se nepodaří naplnit podle plánu. Šetřete, zní ze všech stran

Německo pravděpodobně nesplní listopadový cíl, který vláda stanovila ohledně úrovně skladování plynu, aby se vyhnula energetické krizi. Portálu t-online to řekl Klaus Müller, šéf regulátora síťových služeb Bundesnetzagentur. Müller zároveň varoval, že největší evropskou ekonomiku čekají nejméně dvě těžké zimy.

Přečíst článek

Německá vláda plánuje další balík pomoci

Kancléř při oznámení snížení sazby DPH na plyn zopakoval dřívější prohlášení, že vláda nenechá v době vysoké inflace nikoho bez pomoci. „Řekl jsem vám, že nikdo nezůstane sám,“ uvedl. Doplnil, že vláda připravuje další balík opatření, která lidem od vysoké inflace uleví.

Scholz se v prohlášení obrátil i na energetické společnosti. „Očekáváme od podniků, že snížení zákazníkům promítnou v poměru jedna ku jedné. Zkontrolujeme si to,“ dodal.

Ohlášením kontrol očividně reagoval na dočasné snížení daně z pohonných hmot, které platí od června do konce tohoto měsíce. Německý autoklub ADAC a řada odborníků poukazovali na to, že snížení daně se v konečných cenách pro motoristy plně nepromítlo, vláda proto kvůli tomu ohlásila kontroly.

uhelná elektrárna

Kdepak zelená energie. Česko vyrábí většinu eletřiny z uhlí

Plných pětasedmdesát procent elektrické energie v Česku se vyrobí z uhlí a jádra. Obnovitelné zdroje činí slabou desetinu.

Přečíst článek

Gazprom

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Rusko předpokládá, že se průměrná vývozní cena jeho plynu letos více než zdvojnásobí na 730 dolarů (17 614 korun) za 1000 metrů krychlových. Až do roku 2025 pak bude klesat spolu se snižováním vývozu. Vyplývá to z odhadu ruského ministerstva hospodářství, do kterého nahlédla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme