Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo zatím nedodá na Ukrajinu střely Taurus. Bojí se války s Ruskem

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)
ČTK
 ČTK

Německo zatím Ukrajině nedodá moderní střely s plochou dráhou letu Taurus. Spolkový kancléř Olaf Scholz to zdůvodnil rizikem zapojení Německa do války s Ruskem. Střely, které patří k nejmodernější výzbroji německé armády, mají dostřel až 500 kilometrů. Cílem by se tak mohla stát i Moskva, čehož se Berlín obává.

Reklama

„Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,” řekl Scholz. Dodal, že Německo bude nadále patřit mezi největší zbrojní podporovatele Ukrajiny.

Kancléř zdůraznil, že Německo nemůže postupovat v případě kontroly cílů jako Britové a Francouzi, kteří ukrajinské armádě poskytli střely dlouhého doletu Storm Shadow/Scalp. „To ví každý, kdo se tímto systémem zabýval,” řekl o taurusech.

Scholz dále řekl, že ho v debatě o střelách Taurus rozčiluje chybějící rovnováha mezi tímto systémem a tím, co Ukrajina skutečně potřebuje. Dodal, že Ukrajině se nedostává munice a že systém Taurus není v potřebách Ukrajiny rozhodující.

Kyjev žádá Německo o střely Taurus řadu měsíců. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo je nakonec jeho zemi poskytne.

Protesty na ukončení války na Ukrajině

Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko šéf OSN. Ke vzkazu se přidalo více než 50 států

Generální tajemník OSN António Guterres a více než 50 států vyzvali Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině a okamžitě se stáhlo z jejího území. Je nejvyšší čas na mír, řekl v New Yorku Guterres, informuje agentura DPA. Dnes to jsou přesně dva roky ode dne, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Přečíst článek

Češi pro Ukrajinu shánějí dělostřelecké granáty za 1,5 miliardy dolarů

Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu, napsal deník Financial Times (FT). O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince čelící ruské invazi informoval český prezident Petr Pavel minulý týden na mnichovské bezpečnostní konferenci. FT nyní s odvoláním na nejmenované zdroje upřesňují částku, o kterou se údajně jedná. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme