Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Madrid při Zelenského návštěvě oznámí vojenskou pomoc za 1,1 miliardy eur

Madrid při Zelenského návštěvě oznámí vojenskou pomoc za 1,1 miliardy eur
Profimedia
 ČTK

Španělsko při dnešní návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámí novou vojenskou pomoc pro Kyjev v hodnotě 1,13 miliardy eur (27,9 miliardy korun), napsal deník El País. Očekává se také uzavření bezpečnostní dohody o dlouhodobé vojenské spolupráci. Madrid podle El País Ukrajině poskytne rakety do systému protivzdušné obrany Patriot a 19 renovovaných tanků německé výroby Leopard 2A4.

Reklama

Řada položek na novém seznamu však představuje zakázky pro španělský obranný průmysl - podle El País se španělská ministryně obrany Margarita Roblesová a její ukrajinský protějšek Rustem Umerov dohodli na zakázkách na "velký počet" 155milimetrových dělostřeleckých granátů, protidronové systémy, lehká obrněná vozidla, sledovací a průzkumná zařízení, přenosné raketomety a další vybavení. Většinu těchto položek vyrábí španělské zbrojovky TRC, Indra, Escribano, Uro, Expal nebo Instalaza.

Ze zprávy El País vyplývá, že Ukrajina od Španělska dostane rakety do systémů Patriot, nikoliv však nový kompletní systém, na což tlačili západní partneři Španělska i samotná Ukrajina, která má v posledních měsících problém bránit se intenzivnějším vzdušným útokům ruských invazních vojsk.

Zelenskyj měl původně do Španělska odcestovat už předminulý týden, setkání s králem Felipem VI. a premiérem Pedrem Sánchezem byl ale nucen odložit kvůli nové ruské ofenzivě v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Se Sánchezem si Zelenskyj telefonoval naposledy 7. května, načež španělský premiér oznámil, že se plánuje zúčastnit konference pro mír na Ukrajině plánované na příští měsíc ve Švýcarsku.

Zraněný ukrajinský voják, Bachmut

Ruská střela trefila v Charkově hypermarket. Zemřelo 14 osob

Bilance sobotního ruského vzdušného útoku naváděnými střelami na hypermarket na okraji Charkova vzrostla na 14 mrtvých a 43 raněných. Jiný sobotní útok na obytnou budovu v centru druhého největšího ukrajinského města si vyžádal 25 raněných.

Přečíst článek

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenský: Situace v Doněcké oblasti je krajně obtížná

Za krajně obtížnou označil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci na bojišti v Doněcké oblasti na východě země. Armádní velení uvedlo, že v některých místech musejí ukrajinské jednotky v důsledku ruských útoků manévrovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme