Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka představil dokončený návrh reformy penzí

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
Profimedia
 ČTK

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek představil dokončený návrh zákona s reformními změnami penzí. Přibyla do něj mimo jiné úprava dřívějšího důchodu.

Reklama

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona k reformě penzí. Upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívější penzi pro náročné profese. Týkat by se mohla zhruba 120 tisíc lidí, tedy všech pracovníků z takzvané čtvrté kategorie prací a části z kategorie třetí s prací s fyzickou zátěží, vibracemi, v chladu či teple. Podle počtu odpracovaných směn by mohli jít do důchodu až o pět let před důchodovým věkem. Na tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kvůli překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů jsou ve třetí a čtvrté kategorii prací potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví.

Vláda plánované reformní změny penzí představila loni 11. května. Návrh důchodové novely ministerstvo práce předložilo v polovině listopadu. Resorty a instituce mohly podávat připomínky. Dokončenou normu dostane Legislativní rada vlády a po ní kabinet. Podle plánu by Sněmovna mohla rozhodnout do konce července, po ní by dostal normu ke schválení Senát a k podpisu prezident. Opozice má k zákonu výhrady.

Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku 72,8 miliard korun

Na penze jde stále více peněz. Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy. Je to zatím nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun víc. Penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura u Ústavního soudu kvůli zkrácené valorizaci penzí

Nižší důchody jsou v pořádku, potvrdil Ústavní soud

Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu obstála, důchodci si tak po dnešku finančně nepolepší. Soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů.

Přečíst článek

Důchody porostou. O stokoruny

PŘEHLEDNĚ: Jak porostou starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v roce 2024

Pravidelná valorizace na rok 2024 počítá s růstem penzí o stovky korun. K tomu vláda zvýší důchody například bojovníkům za svobodu. Celkem na důchody půjde třetina státních výdajů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečkův nový plán: Předčasné penze se komplikují, sociální pojištění se musí platit 40 let

Přečíst článek
Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme