Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům

Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům
Profimedia.cz
 ČTK

Americký prezident Joe Biden ve svém poselství o stavu unie vyzdvihl ekonomické oživení USA po pandemii covidu-19 a řekl, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních 50 let a že inflace klesá. Demokracie v USA je dva roky po útoku na Kapitol podle Bidena "neohnutá a nezlomená" a Spojené státy jsou na tom ekonomicky lépe než zbytek světa.

Reklama

Demokratický prezident také vyzval ke spolupráci republikány, kteří mají po loňských volbách většinu ve Sněmovně reprezentantů. Zdůraznil zároveň americkou podporu Ruskem napadené Ukrajině a řekl, že USA nechtějí konflikt s Čínou.

Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell uvedl, že bude zapotřebí další zvýšení úrokových sazeb, aby se zchladila inflace. A pokud bude pokračovat napjatá situace na americkém trhu práce, cena za spotřebitelské půjčky bude možná muset vystoupat výše, než se původně očekávalo. Prohlásil to v diskusi v Economic Clubu ve Washingtonu s Davidem Rubensteinem.

Přečíst článek

"Příběh Ameriky je příběhem pokroku a odolnosti... Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám nyní opět daří," řekl Biden v úvodu více než hodinového projevu.
 

Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám nyní opět daří," řekl Joe Biden.

Poznamenal přitom, že covid-19 již neovládá životy Američanů a že demokracie v USA je nezlomená. Útok na Kapitol před dvěma lety označil za největší ohrožení americké demokracie od občanské války.

12 milionů nových pracovních míst

Biden uvedl, že od jeho nástupu do úřadu bylo v USA vytvořeno 12 milionů nových pracovních míst a dodal, že to je více, než se podařilo jiným americkým prezidentům za čtyři roky. S odkazem na svého otce řekl, že práce není jen o "výplatní pásce", nýbrž o respektu a důstojnosti. Dodal, že nezaměstnanost v USA činí 3,4 procenta s tím, že je to nejméně za 50 let.

Americký Kapitol ve Washingtonu.

Lukáš Kovanda: Atmosféra houstne, Americe hrozí platební neschopnost

Spojené státy jsou opět v závažném politickém klinči ohledně maximální možné úrovně federálního zadlužení. Republikáni, kteří od začátku letošního ledna ovládají Sněmovnu reprezentantů amerického Kongresu, se shodují se zástupci Demokratické strany na tom, že daná maximální úroveň zadlužení – takzvaný dluhový strop – musí být navýšena. Prostě proto, že rozdíl mezi vládními výdaji a příjmy je propastný.

Přečíst článek

Inflaci Biden označil za globální problém, přičemž odkázal na energetickou a potravinovou krizi související s ruskou invazí na Ukrajinu. Dodal ale, že inflace v USA klesá a s tím i ceny pohonných hmot. Zároveň poukázal na předloňský balík investic do infrastruktury a zdůraznil, že je potřeba v investicích pokračovat. Ohlásil také nové normy, které budou vyžadovat, aby stavební materiály ve federálních infrastrukturních projektech byly vyrobeny v USA.

Vše o inflaci čtěte zde

Demokraté a republikáni podle Bidena mohou navzdory tvrzením "cyniků" spolupracovat. Prezident v této souvislosti poznamenal, že od nástupu do úřadu podepsal více než 300 zákonů, na nichž se podíleli republikáni i demokraté. "Pokud jsme dokázali spolupracovat v minulém Kongresu, není důvod, proč bychom nemohli spolupracovat i v tomto novém Kongresu. Lidé nám poslali jasný vzkaz. Boj pro boj, moc pro moc, konflikt pro konflikt nás nikam neposune," uvedl.

Ukázka předvolební rétoriky 

Podle televize CNN by Bidenův projev mohl být ukázkou jeho budoucí volební kampaně, ačkoliv 80letý politik zatím oficiálně svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách nepotvrdil.

USA pošlou Ukrajině další zbraně.

Další pomoc Ukrajině, USA pošlou rakety s doletem 150 kilometrů

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,175 miliardy dolarů (asi 47,7 miliard korun). Obsahovat bude mimo jiné systémy protivzdušné obrany Hawk i nově vyvinuté rakety GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), které mohou být odpalovány i ze systémů HIMARS a mají dolet až 150 kilometrů. Na tiskové konferenci to dnes oznámil tiskový mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

Přečíst článek

Kratší část projevu prezident věnoval zahraniční politice. Zdůraznil především pokračující podporu Ruskem napadené Ukrajině a řekl, že je odhodlán spolupracovat s Čínou v oblastech, kde to slouží americkým zájmům a je to prospěšné celému světu.

S patrným odkazem na sestřelení čínského balónu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou, zdůraznil, že Spojené státy nedopustí, aby Čína ohrožovala jejich suverenitu.

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme