Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izrael zvýší těžbu plynu z moře. Má ho dost, aby Evropě pomohl z ruského vazalství

Plynovod Jamal
iStock
 ČTK

Izrael zvyšuje těžbu zemního plynu z moře a v nadcházejících měsících chce uzavřít smlouvu o dodávkách do Evropy, která se snaží omezit závislost na dodávkách této suroviny z Ruska, píše agentura Reuters.

Reklama

Izrael plánuje v nejbližších letech zdvojnásobit těžbu z nynějších 20 miliard asi na 40 miliard metrů krychlových v rámci rozšíření současných projektů a zahájení těžby na nových polích, uvedla to s odvoláním na představitele odvětví agentura Reuters.

Izrael v současnosti dodává plyn na domácí trh a prostřednictvím místní sítě plynovodů do Egypta a Jordánska. Většina nových dodávek má být určena pro Evropu.

Problémem jsou zatím trasy dodávek. Jednou z možností vývozu do Evropy je prostřednictvím zařízení na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Egyptě a pak potrubím prostřednictvím plynovodů, které jsou v různé fázi plánování. Jedná se také o plovoucím zařízení na zkapalněný zemní plyn, který by umožnil dodávky do Evropy přímo z Izraele.

Další možností je navrhovaný plynovod Eastmed - ambiciózní a nákladný projekt, který by spojil plynové pole s Evropou - nebo kratší plynovod do Turecka.

Gazprom

Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči

Evropská komise v těchto hodinách završuje svoji snahu vypracovat vodítko firmám a státům EU stran toho, jak mají platit za ruský plyn. Podle informací agentury Bloomberg vodítko precizuje takovým způsobem, že evropští odběratelé budou moci nadále nakupovat ruský plyn, aniž by přitom porušovali protiruské sankce. Ty EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Nejrychlejší cestou izraelského plynu do Evropy je Egypt. Plovoucí zařízení na LNG by nabídlo nezávislost na tranzitních zemích. Přímý plynovod by poskytl nejlevnější cenu pro koncového spotřebitele, ale jeho výstavby by trvala déle, uvedla nezávislá plynárenská konzultantka Gina Cohenová ve zprávě pro izraelské ministerstvo zahraničí a Evropský parlament.

„Izrael musí jednat rychle, protože příležitost k podpisu kontraktu a pro možnost stát se významným dodavatelem plynu do Evropy bude otevřena pouze na omezenou dobu,“ uvedla Cohenová.

Izrael, Kypr a Řecko už podepsaly smlouvy o vybudování podmořského elektrického kabelu, který propojí jejich elektrické sítě a nabídne záložní napájení v případě nouze.

Karel Komárek

Komárek investoval čtvrt miliardy do dvou izraelských start-upů

Fond Springtide Ventures, který spadá do skupiny KKCG Karla Komárka, investoval 11 milionů dolarů (asi čtvrt miliardy korun) do izraelských start-upů Source Defense a NetOp.Cloud. Ty se zabývají kybernetickou bezpečností a automatizací správy firemních sítí.

Přečíst článek

Evropa se kvůli válce na Ukrajině snaží zastavit dodávky plynu z Ruska. To dodává zhruba 40 procent plynu, který region potřebuje. Loni ruské dodávky činily přibližně 155 miliard metrů krychlových.

Izraelský plyn by mohl rozšířit dodávky do Evropy spolu s dodávkami z dalších zemí, jako jsou Spojené státy a Katar.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Přes Slovensko a Polsko ruský plyn nepoteče. Gazprom si na červen neobjednal tranzitní kapacitu

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom na červen nezarezervoval tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy přes Slovensko prostřednictvím hraničního uzlu Veľké Kapušany. Na příští měsíc nezarezervoval ani přepravní kapacitu plynovodem Jamal přes Polsko. Podle agentury Reuters to vyplývá z výsledků energetických aukcí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme