Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Izrael odmítl dohodu přijatou Hamásem. Armáda udeřila v Rafáhu

Boje v Rafáhu
Profimedia
 ČTK

Návrh dohody o příměří schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky, ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně vyjádřil podporu pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Reklama

Izraelská armáda podle serveru The Times of Israel (ToI) večer „cíleně udeřila“ na pozice Hamásu v Rafáhu, palestinská média rovněž informují o vzdušných úderech v oblastech, které izraelská armáda ráno nařídila evakuovat. Izrael bude pokračovat v operaci v Rafáhu, „aby vyvinul vojenský tlak na Hamás s cílem pokročit v osvobozování rukojmích a dalších vojenských cílech“, citoval server ToI kancelář izraelského premiéra.

FOTOGALERIE: Protestující propalestinští studenti v USA

Palestinské hnutí Hamás přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a Katarem, oznámily v podvečer agentury s odvoláním na vůdce hnutí Ismaíla Haníju. Představitel Hamásu posléze sdělil agentuře Reuters, že návrh zahrnuje příměří ve „třech fázích“, z toho každá by měla trvat 42 dní, jeho součástí je také obnova Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměna vězňů. Delegace hnutí podle něj brzy odcestuje do Káhiry k dalším jednáním.

Podle nejmenovaných zdrojů stanice Al-Džazíra by první fáze příměří podle dohody přijaté Hamásem zahrnovala mimo jiné stažení izraelských jednotek z pomyslné dělící linie mezi severem a jihem Pásma Gazy, druhá fáze úplné stažení izraelských vojsk z oblasti a trvalé zastavení bojových operací a třetí fáze ukončení izraelské blokády Pásma Gazy.

„Víme, že jde o plán rozdělený do několika fází, který je založený na výměně rukojmích a vězňů jako součást příměří,” napsal analytik stanice Al-Džazíra. Druhá fáze by podle něj měla znamenat další výměny vězňů a rukojmích a třetí fáze už spíše obnovu válkou zničeného Pásma Gazy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Turecko zcela zastavilo obchodování s Izraelem

Turecko zcela zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace Turecko svým krokem porušuje mezinárodní dohody. V dubnu turecké úřady ze stejného důvodu částečně omezily export do Izraele. Nové opatření se podle agentury Bloomberg týká i dovozu.

Přečíst článek

Horečná vyjednávání

Nejmenované zdroje izraelského deníku Haarec a agentury Reuters obeznámené s vyjednáváním nicméně uvedly, že dnešní návrh se „rámcově“ shoduje s tím, který již Izrael přijal na konci dubna a neobsahuje velké změny.

Podmínky v návrhu nechtěl komentovat ani mluvčí Bílého domu John Kriby, podle kterého o věci v regionu stále jedná ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. „Ředitel Burns je tam, pracuje na tom v tuhle chvíli na místě,” řekl Kirby na tiskové konferenci ve Washingtonu.

Zatímco američtí i izraelští představitelé návrh dohody zkoumají, mluvčí izraelské armády podle Reuters uvedl, že armáda v tuto chvíli dál pokračuje ve svých operacích v Gaze.

Lord Cameron: Britská podpora Izraele není bezpodmínečná

Kritika Izraele v Británii sílí podobně jako v USA. Ministr zahraničí David Cameron nezlehčuje roli Hamásu, požaduje však po Izraeli citlivější přístup. „Očekáváme, že tak hrdá a úspěšná demokracie bude dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedl v komentáři pro The Times.

Přečíst článek

Evakuace Rafáhu

Šéf Hamásu Haníja si večer telefonoval také s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem i tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. S oběma se podle Reuters shodl, že „míč je na straně Izraele“ a že Tel Aviv by měl dohodu přijmout.

Zprávy o možném pokroku v jednáních o klidu zbraní, které už měsíce váznou, přišly jen hodiny poté, co izraelské letectvo začalo shazovat letáky s arabským textem, které vyzývaly asi 100 000 Palestinců k evakuaci Rafáhu - města na jihu Pásma Gazy, kde se podle prohlášení izraelské vlády skrývají poslední jednotky Hamásu. Armáda tam proto plánuje pozemní operaci, od jejíhož spuštění ale Tel Aviv kvůli očekávaným dopadům na civilisty opakovaně odrazuje řada zemí včetně Spojených států.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Biden zkritizoval Netanjahua. Jeho přístup k válce v Gaze Izrael poškozuje, uvedl prezident

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá, je přesvědčen americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme