Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden zkritizoval Netanjahua. Jeho přístup k válce v Gaze Izrael poškozuje, uvedl prezident

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
ČTK
 ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá, je přesvědčen americký prezident Joe Biden.

Reklama

V rozhovoru s televizí MSNBC také řekl, že Netanjahu musí věnovat větší pozornost životům nevinných. Vysoký počet obětí v Pásmu Gazy je podle Bidena „velkou chybou“. O rozhovoru informovala agentura AP, podle níž se rozpory mezi oběma politiky dále prohlubují a jejich vztah je stále napjatější.

Biden sice vyjádřil přesvědčení, že Izrael má právo jít po radikálech z Hamásu po útoku na Izrael ze 7. října, ale zároveň podle něj Netanjahu „musí věnovat více pozornosti nevinným životům ztraceným v důsledku podniknutých akcí“.

Americký prezident podle AP už měsíce Izrael varuje, že kvůli zvyšujícímu se počtu civilních obětí v Gaze může ztrácet mezinárodní podporu. Podle zdejších úřadů ovládaných Hamásem, který Západ považuje za teroristickou organizaci, od začátku války v úzkém pobřežním pásmu přišlo o život přes 30 tisíc lidí. Biden uvedl, že vysoký počet obětí je v „rozporu s tím, co Izrael představuje. A myslím si, že je to velká chyba.“

Americký prezident Joe Biden

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší podpory bude ohrožena celá Evropa

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Přečíst článek

Své názory na situaci je Biden ochotný představit přímo v projevu před izraelským parlamentem. Izrael naposledy navštívil nedlouho po říjnovém teroristickém útoku. Jestli do blízkovýchodní země skutečně znovu přicestuje, ale v rozhovoru neupřesnil.

Biden se vyjádřil také k chystané izraelské ofenzivě v Rafáhu na jihu Gazy, kde ve velmi těžkých podmínkách přežívá kolem 1,3 milionu lidí, především uprchlíků z jiných částí pásma. Řekl, že by pro něj útok na město byl překročením červené linie.

Zároveň ale poznamenal, že Izrael nikdy neopustí. „Obrana Izraele je stále zásadní, takže neexistuje žádná červená linie, (po jejímž překročení) bych odřízl (dodávky) všech zbraní,“ poznamenal. Agentura Reuters jeho slova označila za „poněkud rozporuplná“.

Na větší ohledy Izraele vůči palestinským civilistům v rozhovoru s televizí Welt TV apeloval i německý vicekancléř Robert Habeck. „To, co se tam děje, je pro civilní obyvatelstvo zlé,“ řekl Habeck o situaci v Gaze. Vyjádřil sice přesvědčení, že po zničení 80 procent struktur Hamásu není možné ve vojenských operacích přestat, musí ale podle něj pokračovat jiným způsobem a s větší ochranou civilistů.

Donald Trump

Karel Pučelík: Trump kolonizuje Republikánskou stranu

Donald Trump má po odstoupení Nikki Haleyové volnou cestu k republikánské nominaci. V kapse má i klíčové posty stranického vedení, které obsazuje vlastními lidmi. Podporu tradičních republikánských voličů si ale ještě bude muset zasloužit. Když se mu to nepovede, jeho šance v souboji s Bidenem dramaticky poklesnou.

Přečíst článek

Při říjnovém teroristickém útoku Hamásu a dalších ozbrojených skupin na Izrael zahynulo na 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 250 osob ozbrojenci unesli do Gazy.

Izrael v odvetě zahájil ofenzivu v Gaze, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí, z nichž velká většina musela opustit své domovy. Bilance palestinských obětí od té doby překročila hranici 30 tisíc. Velká část úzkého pobřežního pásu je po měsících bojů v troskách a humanitární krize na místě se prohlubuje.

Biden opakovaně vyjádřil naději, že se podaří uzavřít příměří před začátkem muslimského postního měsíce ramadánu. Podle AP je to ale stále více nepravděpodobné. Ramadán začne dnes večer se západem slunce, prvním postním dnem bude pondělí.

Reklama

Související

Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme