Reklama

FOTOGALERIE: 20 let od tragických záplav v Praze. Pod vodou skončily Karlín, Troja, Kampa a další

Letecký pohled na rozvodněnou Vltavu v centru Prahy 13. srpna 2002.
ČTK

Pět let po tragických záplavách na Moravě v roce 1997 se příroda vzbouřila znovu, tentokrát v Čechách. I díky zkušenostem z roku 1997 a poté zavedeným opatřením bylo obětí výrazně méně než na Moravě, škody ale dosáhly částky přes 73 miliard korun, o deset miliard více než na Moravě. O víkendu to bude přesně dvacet let, co v Praze kulminovala tehdejší pětiset- až tisíciletá voda. Podívejte se ve fotogalerii na svědectví desítek fotografií ze srpnových záplav v roce 2002, které zasáhly třetinu Čech zejména od jihu k severu.

Reklama

Začátek povodní v roce 1997 lze datovat zhruba na 7. a 8. srpna, kdy vytrvalý déšť naplnil většinu řekl v jižních a západních Čechách. První vlna povodní nezpůsobila výraznější škody a 9. srpna odešla. O dva dny později začalo pršet znovu a tentokrát výrazněji a déle.

V týdnu od 12. do 18. srpna se tak značnou částí Čech z jihu na sever, zejména na Vltavě a dolním toku Labe, prohnala druhá vlna v podobě pětiset- až tisícileté vody. Jen mírně tehdy zasáhly povodně povodí Ohře a Dyje. 

Podívejte se na obsáhlou fotogalerii ze srpnových povodní v Čechách v roce 2002:

Postupně se pod vodou ocitaly nemalé části Českého Krumlova, Českých Budějovic, Písku, Sušic, Klatov, Plzně. Hned 12. srpna byl vyhlášen stav nouze v pěti krajích, o den později i v šestém, Ústeckém. Na řadě míst byly evakuovány první tisíce lidí a byla přerušena elektřina či přívody pitné vody.

Záplavy na Moravě a ve Slezsku v červenci 1997 si vyžádaly 50 lidských obětí. Nejpostiženější obcí se staly Troubky nedaleko Přerova (na snímku).

FOTOGALERIE: Povodně na Moravě: 25 let od tragédie, která stála 50 lidských životů a desítky miliard

Nejtragičtější záplavy v novodobých českých dějinách se odehrály v červenci roku 1997 na Moravě a ve Slezsku. Celkem zahynulo 50 lidí, z toho devět v Troubkách na Přerovsku, které se staly smutným symbolem povodní. Zničeno bylo přes 2100 domů, škody dosáhly asi 63 miliard korun. Podívejte se ve fotogalerii na tehdejší obrazové svědectví zejména fotografů ČTK.

Přečíst článek

Vltava v Praze kulminovala 14. srpna s průtokem 5600 metrů krychlových za sekundu. Zaplaveny byly čtvrti a lokality Zbraslav, Modřany, Podolí, Kampa, Karlín, Libeň, Troja a další. Voda rovněž pronikla do metra. Téměř dvě desítky stanic byly více či méně zatopeny vodou, na pět desítek jich bylo poškozeno. Mimo provoz byly některé úseky metra až do března 2003. Obrovská škoda na zvířatech vznikla v zoo v pražské Troji.

15. srpna velká voda pokračovala na sever a velké potíže nadělala v Neratovicích, kde zaplavila tamní chemičku Spolanu, v níž unikl chlor do ovzduší. Konec záplav přišel s kulminací Labe v Ústí nad Labem a Děčíně 16. srpna a povodně se přelily do Německa, výrazně zasáhly například Drážďany.


Záplavy v srpnu 2002 v číslech:

  • 17 lidí přišlo o život (na Moravě v roce 1997 jich bylo 50)
  • v Zoo Praha přišlo o život 134 zvířat
  • v šesti krajích byl vyhlášen nouzový stav
  • bylo postiženo téměř osm set obcí, 260 mostů, přes 30 úseků silnic I. třídy a více než 150 komunikací nižších tříd
  • poškozeno bylo 51 stanic pražského metra a 17 z nich více či méně zatopeno
  • nejtragičtěji skončily jihočeské Metly a středočeské Zálezlice, které voda zničila téměř celé
  • bylo evakuováno 225 tisíc lidí
  • škody spočítány na 73,3 miliardy korun, z toho sedm miliard připadlo na pražské metro

Petr Fejk

Petr Fejk: Jsem hrdý a nepoddajný

Posledních deset let se Petr Fejk držel v ústraní. Ikonický šéf pražské zoologické zahrady, který byl miláčkem médií, upadl v nemilost po angažmá v Českých drahách. Z pozice ombudsmana ho smetly informace o obřím platu, milionové odstupné pak zabilo jeho dlouho budovaný obraz. Fejk se poté držel stranou a rozvíjel podnikatelské plány. Všechno se však změnilo. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz vysvětluje, proč zmizel a proč se znovu objevuje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Přečíst článek
Záplavy na Moravě a ve Slezsku v červenci 1997 si vyžádaly 50 lidských obětí. Nejpostiženější obcí se staly Troubky nedaleko Přerova (na snímku).

FOTOGALERIE: Povodně na Moravě: 25 let od tragédie, která stála 50 lidských životů a desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme