Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Europoslanci chystají misi na podporu hospodářské dohody se Švýcarskem

Europoslanci chystají misi na podporu hospodářské dohody se Švýcarskem
poskytnuto ČTK Protext
Komerční spolupráce

Ve Švýcarsku se formuje odpor proti jednání s Evropskou unií o hospodářském sbližování. Poslanci Evropského parlamentu se nyní snaží o zprostředkování. Existují však zásadní rozpory, informuje německý deník Handelsblatt.

Reklama

Delegace poslanců Evropského parlamentu (EP) chce začátkem února odcestovat do Bernu, aby tam lobbovala za nový balíček hospodářských dohod mezi Švýcarskem a Evropskou unií. Podle zdrojů Handelsblattu je meziparlamentní setkání naplánováno na 8. a 9. února. Europoslanci chtějí pomoci rozptýlit obavy švýcarské strany z příliš těsných vazeb s unií.

Trhliny mezi sedmadvacítkou a Švýcarskou konfederací se datují od května 2021, kdy alpský stát jednostranně odstoupil od jednání o institucionální rámcové dohodě. Ta měla v zásadě upravovat hospodářské vztahy s EU a přístup na jednotný trh. Krátce po parlamentních volbách na konci října 2023, tedy po vítězství k EU kritické Švýcarské lidové strany (SVP), jež si vymohla v sedmičlenném ministerském grémiu dvě křesla proti původně jednomu, nová vláda jednání s Bruselem obnovila.

V prosinci loňského roku Spolková rada dokonce oficiálně přijala mandát pro nová jednání s EU. Ústředním bodem balíčku dohod je „bezbariérový přístup na vnitřní trh EU“, oznámilo v polovině prosince švýcarské ministerstvo zahraničních věcí (EDA). „Kabinet chce aktualizovat bilaterální dohody s EU a uzavřít nové, například v oblasti elektřiny a bezpečnosti potravin. Hlavní směry vyjednávacího mandátu jsou v současné době projednávány v Bernu s parlamentem a zástupci kantonů,“ uvedl rezort.

Referendum je nezbytné

Stejná instituce obyvatele ujišťuje, že balíček stanoví výjimky na ochranu základních zájmů Švýcarska. Kromě schválení vládou a parlamentem musí smlouvy s EU projít referendem. Podle odhadů poslanců v Bruselu a Bernu by se takové hlasování mohlo konat v roce 2027 nebo 2028.

Odpor vůči užším vazbám s EU se však formuje už nyní. V jeho čele stojí právě SVP, která oznámila záměr mobilizovat své příznivce. „SVP se důrazně staví proti jakémukoli institucionálnímu propojení s EU,“ oznámila pravicově konzervativní strana.

Ilustrační foto

Jak si vydělat bydlením? Některé země za něj zaplatí, Švýcaři nabízí i více než milion

Nejsou to jen italské vesnice, které bojují s odlivem obyvatel a lákají nové obyvatele na domy za euro. Jsou i jiné země a města, které vám zaplatí, když do nich nastěhujete.

Přečíst článek

Jedním z největších sporných bodů – stejně jako v případě rámcové dohody, která v roce 2021 ztroskotala – zůstává role Evropského soudního dvora (ESD). V případě sporů o výklad dvoustranných smluv plány v současnosti počítají se zřízením rozhodčího soudu. Rozhodčí soud musí spory týkající se výkladu práva EU postoupit Soudnímu dvoru EU.

Kritici ve Švýcarsku se obávají, že by soud mohl v budoucnu fakticky rušit švýcarské zákony. Zastánci nových dohod s EU, burcuje SVP, jsou připraveni automaticky přijmout právo EU a akceptovat ESD jako soud poslední instance pro řešení sporů. „SVP to rozhodně odmítá a bude bojovat všemi dostupnými prostředky za zachování suverénního Švýcarska.“

Rychle vyjádřily nesouhlas také odbory. Pierre-Yves Maillard, šéf Švýcarské federace odborových svazů, řekl v rozhovoru pro týdeník NZZ am Sonntag, že odbory „nemají šanci“ s balíčkem předloženým Spolkovou radou souhlasit.

Dále se proti nové „rámcové dohodě 2.0“ staví Aliance Kompass/Evropa, kterou organizují zástupci podnikatelů. Jeden z vedoucích představitelů toho sdružení, spoluzakladatel soukromého kapitálového investora Partners Group Alfred Gantner, uvedl pro pro bulvární list Blick: „Architektura je opět stejná: dynamické přebírání práv“. Dodal, že je „zásadně proti mandátu k jednání, který předložila Spolková rada, a je přesvědčen, že opět selže“.

Poslance EP a jejich švýcarské kolegy, uzavírá Handelsblatt, budou mít s přesvědčováním hodně práce, a jejich mise nebude rozhodně jednoduchá.

Autor projektu: Igor Záruba

Světové ekonomické fórum (WEF) v Davosu

Karel Pučelík: Bohatí navrhují zdanit bohaté, AI vyvolává nervozitu. Několik bodů k letošnímu Davosu

Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu se hovoří o mnoha tématech od umělé inteligence, přes zdanění bohatých po tenze mezi Západem a Čínou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropský parlament

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Přečíst článek
Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Přečíst článek
Letecký pohled na čistírnu odpadních vod.

EU chce lepší čištění a opětovné využívání městských odpadních vod

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme