Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Diviš je zpátky v boji o Hrad. Rohanová naopak z prezidentského klání vypadla

Karel Diviš, kandidát na prezidenta a podnikatel v IT
ČTK
 ČTK

Lednových prezidentských voleb se zúčastní také podnikatel Karel Diviš, naopak Denisa Rohanová se o hlasy voličů ucházet nemůže. Nejvyšší správní soud zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Podnikatel Karel Janeček kandidovat nemůže, soud jeho podnět zamítl.

Reklama

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené. Nadále platí, že kandidátů je devět, pouze Rohanovou nahradí Diviš.

Dále kandidují bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Karel Diviš, kandidát na prezidenta a podnikatel v IT
video

Karel Diviš: Nerad, ale jsem pro sektorovou daň. Lidem se musí s účty za energie pomoci

Další z občanských kandidátů na prezidenta Karel Diviš v těchto dnech objíždí náměstí měst a sbírá podpisy pro svou prezidentskou kampaň. Zatím není řazen mezi favority voleb, ale jak říká „…chtěl bych vyhrát, a postavit se předtím silnému soupeři. Ukázat, že na to mám.“

Přečíst článek

Podnikatel Karel Janeček a Denisa Rohanová, kteří byli z prezidentského klání vyřazeni, se obrátí na Ústavní soud. Po dnešním verdiktu Nejvyššího správního soudu to řekli v televizi CNN Prima News.

Rohanová nečekala, že ji soud svým rozhodnutím ze seznamu kandidátů vyřadí, řekla. „Půjdeme cestou Ústavního soudu, protože jsem přesvědčena o tom, že pravda je na naší straně,” řekla. Blíž verdikt nechtěla komentovat, protože zatím neviděla jeho podrobné odůvodnění. „Alespoň v mém případě se k soudu nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek,” podotkla jen.

U Rohanové problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé sněmovny, a to ještě před vyhlášením voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídá, přesto však podle NSS není možný.

Na Ústavní soud se chce obrátit také Janeček. „My samozřejmě podáme odvolání k Ústavnímu soudu,” řekl. Zásadní problém podle něj je ten, že jsou nefér a špatně nastavená pravidla. „Práce ministerstva (vnitra) nebyla v pořádku,” uvedl.

Janečkovi soud sice uznal několik stovek podpisů, které vnitro původně nezapočítalo, ani tak se ale nedostal přes hranici 50 tisíc občanských podpisů vyžadovaných pro kandidaturu na Hrad. V jeho petičních arších bylo podle soudce Iva Pospíšila na první pohled mnoho smyšlených údajů, údajů o neexistujících osobách, žijících na neexistujících adresách.

Pražský hrad z Karlova mostu

Dalibor Martínek: Babiš nebo Antibabiš? Napětí stoupá. Kdyby Antibabiš, tak který?

Ráno se probudím a rozhodnu se pro jednoho z kandidátů, řekl mi na firemním setkání nedávno majitel významné společnosti. Žádný kandidát mi nepřipadá ideální, ale hlavně ať to není Babiš, doplnil. A myšlenku ještě rozvedl. Možná by podle něj bylo nejlepší, kdyby na Hradě seděl někdo, kdo bude jen jakýsi ceremoniář. Žádná silná osobnost. Protože jak ukázal Zeman, hradní moc je tak snadné zneužít.

Přečíst článek

Diviš v televizi CNN Prima News řekl, že má radost z toho, že se ukázalo, že v Česku funguje nezávislá justice. Soud podle něj přijal argumenty, že ministerstvo vnitra nepracovalo při ověřování podpisů na kandidátních listinách v souladu s danou metodikou. „Pokud by soud i rozhodl jinak, tak bychom asi šli k Ústavnímu soudu,” uvedl.

Ztráta doby, ve které jako neregistrovaný prezidentský kandidát čekal na rozhodnutí NSS, je jednoznačně nevýhoda, řekl Diviš v CNN Prima News. Chce ale zabojovat, dodal. V České televizi uvedl, že se cítí být poškozen, protože ztratil 18 dnů volební kampaně.

U Diviše uznání některých mylně vyřazených podpisů vedlo ke změně původního rozhodnutí vnitra. Těsně přesáhl hranici 50 tisíc podpisů. Soud poukázal na elementární chyby ministerstva, zpravidla způsobené nesprávným automatickým rozpoznáváním textu, které prováděl počítačový program. „Toto pochybení pak zcela nepochopitelně neopravil při manuální kontrole ani operátor,” řekl soudce Radan Malík.

Čtěte rozhovory s kandidáty na prezidenta, které vyšli v rámci letního speciálu Newstreamu

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme