Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Seznamte se: Deset lidí, kteří možná změní budoucí důchody Čechů

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
 ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ustavil tým, který má připravit důchodovou reformu. Jsou v něm experti, koaliční politici a zástupci ministerstev. Poprvé se sejde za týden, informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v tiskové zprávě. Kabinet se v programovém prohlášení zavázal k tomu, že důchodovou reformu předloží do konce roku 2023 s cílem nastavit „stabilní systém férových důchodů“.

Reklama

MPSV označilo za cíl nového týmu připravit návrh, který zabezpečí adekvátní penze a zároveň stabilitu důchodového systému. „Aby systém byl dlouhodobě udržitelný, potřebujeme podpořit rodiny, flexibilitu práce a dořešit otázku penzí pro pracující v náročných profesích," uvedl Jurečka.

Lukáš Kovanda: Další peníze pro důchodce kvůli dynamice růstu inflace připouští už i ministr Jurečka

Důchodci se letos dočkají ještě třetí valorizace, připouští to už i ministr Jurečka. Třetí valorizace by byla kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Zdražování je totiž už tak rychlé, že by měly být splněny podmínky právě i pro druhou mimořádnou valorizaci.

Přečíst článek

Poradní tým je složený z expertů, zástupců koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů a představitelů ministerstev práce a financí. Zhodnotit by měl i předchozí návrhy, především ty, které připravily důchodové komise pod vedením Martina Potůčka a Danuše Nerudové. Na základě toho by měl doporučit parametry změn důchodového systému. Potůčkovu komisi ustavila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014, komisi vedenou Nerudovou zřídila předchozí ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v lednu 2019.

Jurečka chce, aby systém podporoval odpovědnost lidí za stáří už od mládí. „S tím souvisí i aktivnější spoření na důchod a výraznější ocenění za počet vychovaných dětí," uvedl. Důchodový systém závislý na vybraném pojistném je podle Jurečky nutné stabilizovat dodatečnými příjmy. V reformě by chtěl také zajistit podporu flexibilních pracovních úvazků. Cílem není zvýšit věk odchodu do důchodu, pokud to nebude nutné.

Andrej Babiš, poslanec

Dopis čtenáře: Babiš vrátil důchody ke slušnosti a spravedlnosti

Konstrukt superhrubé mzdy zavedený panem Kalouskem nebyl pro budoucí důchodce výhodný. Proto ho nakonec i ODS chtěla zrušit.

Přečíst článek

MPSV chce umožnit postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky a možností dobrovolně pracovat déle. Naopak v případě zaměstnanců v náročných profesích chce kabinet umožnit dřívější odchod do důchodu. Zásluhová složka důchodu má odrážet odvody daného člověka a počet vychovaných dětí. Snížit by se měla také potřebná délka doby pojištění pro dosažení nároku na důchod, nejlépe ze 35 na 25 let.

S tím, že český důchodový systém potřebuje zásadní reformu, souhlasily v posledních dekádách prakticky všechny parlamentní strany. Nad konkrétní podobou takové změny se už ale obecnou shodu najít nepodařilo. Jediným zásadním opatřením je postupné zvyšování důchodového věku. Další změnou bylo zavedení takzvaného druhého důchodového pilíře, který prosadila vláda Petra Nečase (ODS) přes odpor levicové opozice od ledna 2013. Druhý pilíř zrušila koalice vedená ČSSD od ledna 2016.

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Před pár dny jsem zveřejnil komentář, který stručně řečeno tvrdil, že učitelé jsou vítězi pandemie. Že jim rychle rostly platy, zatímco některé děti museli učit rodiče. Kterým platy nerostly, naopak se mohli dostávat do existenčních problémů, protože zaměstnavatelé nemají rádi, když jsou pracovníci doma s dětmi.

Přečíst článek

Zamýšlená reforma penzí vychází z návrhů důchodové komise z minulého volebního období. Kabinet v programovém prohlášení slibuje mimo jiné zvýšení základní části penze všem, vyšší důchod za výchovu dětí, nový státní či veřejný fond ke spoření na stáří či dřívější penzi pro náročné profese.

Kdo je členem poradního sboru Mariana Jurečky pro vznik nové důchodové reformy:

jméno zástupce pozice
Helena Horská expertů hlavní ekonomka Raiffeisenbank v Praze
Štěpán Jurajda expertů náměstek ministryně pro vědu výzkum a inovace
Filip Pertold expertů zástupce výkonného ředitele think tanku IDEA při CERGE EI
Šárka Jelínková (KDU-ČSL) koaličních stran senátorka
Jan Bauer (ODS) koaličních stran poslanec
Viktor Vojtko (STAN) koaličních stran poslanec
Miloš Nový (TOP 09) koaličních stran poslanec
Jakub Michálek (Piráti) koaličních stran poslanec
Lenka Kohoutová ministerstev ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická, poradkyně ministra financí
Iva Merhautová ministerstev náměstkyně ministra práce pro řízení sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek

 

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Česko krvácí na důchodech jako nikdy. A může být ještě hůř

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme