Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čísla stále rostou. Počet obětí po útoku Hamásu stoupl už na 1200, zraněných jsou tisíce

Počet obětí útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael stoupl už na 1200
ČTK
 ČTK

Počet obětí víkendového útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael stoupl už na 1200, uvedla izraelská veřejnoprávní televize Kan. Dosud izraelské úřady hovořily o tom, že si nejhorší útok za desítky let vyžádal 1000 životů. Zraněných je v Izraeli kolem 2900. Izrael dále útočil na cíle Hamásu v Pásmu Gazy a přes 70 jich podle své armády zasáhl.

Reklama

Při izraelských protiútocích na Gazu, z níž ozbrojenci do Izraele pronikli, zatím přišlo o život kolem 900 lidí. Dalších 4600 jich utrpělo zranění. Na okupovaném Západním břehu přišlo od soboty při střetech s izraelskými silami o život 21 Palestinců a 130 jich utrpělo zranění.

Izrael vyhlásil „totální blokádu“ Pásma Gazy, kde na území výrazně menším než Praha žije zhruba 2,3 milionu obyvatel, a chce úzký pás země na pobřeží Středozemního moře odstřihnout i od dodávek vody a potravin. Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr v noci na dnešek označil tuto „dehumanizaci a pokusy bombardováním donutit lidi, aby se podřídili, používat hladomor jako metodu boje“ za „genocidní“.

Izrael podle všeho chystá také pozemní operaci v Gaze, kde palestinští radikálové drží až kolem 150 izraelských a zahraničních rukojmí. S odvetou za krvavé masakry na izraelském území mu mají pomoci i dodávky amerických zbraní. V úterý večer v jižním Izraeli přistálo první americké letadlo s „pokročilou“ municí.

Robert Fico a Robert Pellegrini

Pellegrini půjde s Ficem a národovci. Na Slovensku se už rýsuje nová vláda

Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národní strany (SNS).

Přečíst článek

Ruské aerolinky chtějí zachránit airbus, který přistál se 167 lidmi na poli

Airbus ruských aerolinek, který se 167 lidmi nouzově přistál na Sibiři, chtějí Rusové dál používat

Ruské aerolinky Ural Airlines, jejichž dopravní letadlo muselo v září nouzově přistát i se 167 lidmi na palubě na pšeničném poli na Sibiři, se chystají letadlo opravit a dál ho používat. Nyní přemýšlejí, jak letadlo z pole dostat. Děje se tak v době, kdy na ruské aerolinky dopadají západní sankce, kvůli nimž se do Ruska obtížně dostávají náhradní díly. Západ zakázal dovoz součástek do letadel po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme