Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izraelská armáda bombarduje pásmo Gazy, počet mrtvých překročil sedm set

Pásmo Gazy čelilo i dnes v noci bombardování ze vzduchu
ČTK
 ČTK

Izrael po víkendovém útoku radikálního hnutí Hamás pokračuje v intenzivním bombardování Pásma Gazy, kde v pravidelných vlnách provádí nálety. Údery zasáhly i rezidenční budovy, školy a budovy OSN a neobešly se bez civilních obětí. Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s pobřežní enklávou a žádní další teroristé už v noci na dnešek do Izraele nepronikli. Izrael nadto začne vyzbrojovat izraelské dobrovolníky v pohraničí a ve smíšených izraelsko-arabských městech tisíci útočnými puškami.

Reklama

V noci na dnešek izraelská armáda v Pásmu Gazy zasáhla stovky pozic Hamásu. Izraelský hlavní vojenský mluvčí Daniel Hagari prohlásil, že palestinští ozbrojenci nenajdou skrýš, protože armáda podniká bezprecedentně intenzivní nálety, které provádí ve vlnách po čtyřech hodinách. „Dostaneme je všude,“ řekl o Hamásu. Na izraelském území bylo mezitím nalezeno na 1500 těl teroristů z Hamásu.

Přes sedm set mrtvých

Podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví si izraelské údery od soboty vyžádaly smrt nejméně 770 Palestinců a 4000 z nich bylo zraněno. Při dnešních náletech zahynuli i tři palestinští novináři. Podle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) je nyní v Pásmu Gazy, které má přes dva miliony obyvatel, vnitřně vysídleno 180 tisíc lidí, z toho 137 tisíc lidí se ukrývá v 83 školách, které spravuje UNRWA. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru s tím, že její dřívější zásoby zdravotnického materiálu v Gaze byly spotřebovány.

Mluvčí izraelské armády Richard Hecht ráno doporučil prchajícím Gazanům utíkat do Egypta, ale jeho kancelář toto tvrzení později upravila vzhledem k tomu, že je uzavřený hraniční přechod Rafáh.

BBC uvedla, že na hranici s Pásmem Gazy je nyní 35 praporů izraelských sil, z nichž každý čítá několik set vojáků. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí označil nálety v Pásmu Gazy za pouhý začátek, lze proto očekávat, že Izrael zahájí rozsáhlou pozemní operaci.

Po útoku na Izrael sklízí kritiku i Netanjahu, podle komentátorů posílil Hamás

Netanjahu je terčem kritiky. Posiloval Hamás a vytvořil podmínky pro útok, píší světová média

Rozsáhlý útok palestinských radikálů podle médií ukazuje nejen na selhání zpravodajských služeb, ale i na selhání muže, který téměř nepřetržitě posledních více než deset let stojí v čele Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu podle komentářů v izraelském i zahraničním tisku svou politikou posiloval teroristy z hnutí Hamás a pomohl vytvořit podmínky pro jejich překvapivou víkendovou ofenzívu.

Přečíst článek

Izrael také začne vyzbrojovat dobrovolníky v pohraničí v reakci na brutální útok, při němž bylo zabito 900 lidí, včetně nejméně 123 vojáků a 41 policistů, a zraněno více než 2700 lidí. V první vlně ode dneška obráncům rozdá 4000 útočných pušek izraelské výroby. V další fázi bude do příhraničních komunit dodáno dalších nejméně 6000 střelných zbraní. Kromě toho dobrovolníci obdrží helmy a neprůstřelné vesty.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že ohlášené přitvrzení izraelské blokády, jehož součástí je odstřižení Gazy od dodávek potravin, vody a elektřin, je v rozporu s mezinárodním právem.

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly být určeny Palestincům

Evropská unie obrátila. Pozastavila miliardovou finanční podporu určenou pro Palestince

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva, oznámil evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi.

Přečíst článek

USA, Německo, Británie, Francie a Itálie uvedly, že podpoří Izrael v jeho snaze se bránit před teroristickými útoky. Bílý dům byl v noci na dnešek nasvícen v barvách izraelské vlajky. Kypr oznámil, že je připraven poskytnout pomoc občanům třetích zemí, kteří projeví zájem o evakuaci z Izraele.

Španělsko a Francie řekly, že jsou proti tomu, aby Evropská unie pozastavila finanční pomoc Palestincům. Teherán mezitím odmítl obvinění, že byl do víkendového útoku zapojen a severokorejská státní média z víkendového krveprolití obvinila Izrael.

Reklama

Související

Konflikt v Izraeli pokračuje sedmým dnem, Izraelci operují za hranicí Pásma Gazy

Týden války v Izraeli. Tisíce mrtvých civilistů, roste strach z možných útoků hnutí Hizballáh

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme