Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černochová: Podlehli jsme iluzi míru. Armádní technika z minulého století je toho důkazem

Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky k vyhodnocení hlavních úkolů armády v roce 2022, 21. února 2023, Praha. Vystoupila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)
ČTK
 ČTK

Události minulého roku zcela změnily bezpečnostní situaci, nejvíce od druhé světové války. Bylo jasné, jak moc jsme za posledních 30 let zaspali, řekla na úterním velitelském shromáždění ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Potvrdila jednotu Západu po ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Západ vyznává demokracii, svobodu, práva jednotlivce a obecně základní lidská práva, uvedla Černochová. Podotkla také, že se prokázala smysluplnost Severoatlantické aliance (NATO). Ruský prezident Vladimir Putin se podle ministryně přepočítal, když sázel na opak. Připomněla také, že ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku už se cvičí druhá skupina ukrajinských vojáků.

Černochová také uvedla, že ČR Ukrajině darovala nepoužívaný vojenský materiál za zhruba pět miliard korun. Zbraně na Ukrajinu posílají i čeští zbrojaři, loni do země napadené Ruskem vyvezli vojenský materiál za více než 50 miliard korun.

Podfinancovaná armáda

Iluzi věčného míru v Evropě podléhali mnozí včetně všech předchozích vlád, uvedla ministryně s tím, že resort převzala se silně podfinancovaným rozpočtem a armádu s technikou z minulého století. Věří, že se to rychle změní.

Ulice města Borodyanka, která byla téměř srovnána se zemí. Ruská armáda ostřelovala bez cíle a smyslu veškeré budovy. V nynějších dnech probíhá likvidace škod po válce a vyprošťování lidských obětí následkem války na Ukrajině, 7.4.2022

Válka na Ukrajině loni připravila světovou ekonomiku o 1,6 bilionu dolarů. Letos to bude o něco méně

Válka na Ukrajině v loňském roce stála světovou ekonomiku více než 1,6 bilionu dolarů (35,6 bilionu korun), píše list Rheinische Post s odvoláním na studii německého hospodářského institutu IW. Válka na Ukrajině vedla k výraznému růstu cen energie a potravin i k výpadkům v dodavatelských řetězcích.

Přečíst článek

Poznamenala, že velké strategické projekty se rozjely. Zmínila zakázku na bojová vozidla pěchoty CV-90, jež podle ministryně nabývá jasné a hmatatelné kontury a v níž se dosáhne výhodnějších podmínek díky kooperaci se Slovenskem. Tankisté přebírají do výzbroje stroje Leopard 2A4, které Česku darovalo Německo. „V konečném důsledku však počítáme pro 73. prapor s mnohem modernějšími stroji. A mohla by to být právě třeba nejnovější verze Leopardu 2A7,” konstatovala Černochová.

Za velkého pomocníka v modernizaci české armády označila Spojené státy. Blíží se podle ní podpis Dohody o spolupráci v oblasti obrany (DCA). „Jsem opravdu velmi ráda, že po jistém útlumu v česko-amerických vztazích a podivné zahraniční politice všech azimutů minulých vlád jsou naše vztahy s USA velmi pevné,” řekla ministryně.

Připomněla, že USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině. Balík finanční pomoci minulý týden ohlásil nový americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Ruští prodejci zbraní na veletrhu IDEX.

Putinovi obchodníci nabízejí na veletrhu válkou testované zbraně

Ruský zbrojní průmysl se navzdory sankcím účastní veletrhu IDEX ve Spojených arabských emirátech a nabízí zbraně, které byly testovány ve válce na Ukrajině.

Přečíst článek

Ministryně připomněla dar USA v podobě osmi amerických vrtulníků systému H-1. Česko získá šest bojových a dva transportní vrtulníky, první zhruba za měsíc. S USA navíc její resort vyjednává o možném pořízení amerických strojů F-35 pro české letectvo.

Černochová také ocenila působení vojáků v zahraničí. Při budování mezinárodní základny na Slovensku splnili úkoly v termínu, ČR je dál připravena praporu velet, míní. Připomněla, že Česko povede také misi MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Svědčí to podle ministryně o vysokém renomé armády.

Černochová také zmínila brannou legislativu, kterou nedávno v prvním čtení podpořila sněmovna. Týká se možnosti doplnění ozbrojených sil ČR a také uzákonění každoroční výše výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

Rok ruské invaze na Ukrajinu v obrazech. Podívejte se:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme