Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel hrozí Microsoftu tučnou pokutou kvůli spojení produktů Teams a Office

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže
ČTK
 ČTK

Evropská komise vyšetřuje Microsoft, vadí jí spojení produktů Teams a Office.

Reklama

Evropská komise začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.

20 miliard dolarů

Na Microsoft si kvůli svazování produktů v roce 2020 stěžoval provozovatel aplikace pro pracovní komunikaci Slack. Tu tehdy koupila americká společnost Salesforce. Komise může v krajním případě vyměřit pokutu až deset procent z celosvětových tržeb za rok, což by v případě Microsoftu činilo téměř 20 miliard dolarů (431 miliard korun).

Komise už dříve Microsoft na své obavy upozornila a vyzvala jej, aby sjednal nápravu. Návrhy, které firma předložila, ale komise označila za nedostatečné. Proto nyní přistoupila k dalšímu kroku, kterým je oficiální zahájení vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Zaostřeno na Big Techy

„Komise má obavy, že Microsoft by mohl zneužívat svého postavení na trhu produktivního softwaru a bránit si je tím, že v Evropském hospodářském prostoru omezuje konkurenci u produktů pro komunikaci a spolupráci,“ uvedla EK. Mluvčí Microsoftu řekl, že firma bude s komisí nadále spolupracovat a že má snahu nalézt řešení, které obavy komise rozptýlí.

Rozhodnutí komise zahájit vyšetřování naznačuje odhodlání Bruselu zasáhnout proti praktikám velkých technologických firem, které by mohly omezovat konkurenci. Vyšetřování kvůli postupům, které potlačují konkurenci, čelí v EU také americké firmy Apple, Google a Meta Platforms.

Šéf Microsoftu si vydělal miliardu dolarů. Firma to popírá

Šéf Microsoftu si vydělal miliardu dolarů. Firma to popírá

Technologický gigant Microsoft dal vzniknout řadě milionářům, ba dokonce miliardářům. K těm patřili zejména zakladatel Bill Gates a jeho nejbližší spolupracovníci z dřevních dob. Nyní si však první miliardu za své působení v Microsoftu vydělal jeho stávající šéf Satya Nadella, vypočítal Bloomberg. Stojí za tím raketový růst akcií za dobu jeho působení.

Přečíst článek

Activision a Microsoft dohodu o akvizici patrně uzavřou později

Akvizice za desítky miliard dolarů se zpozdí. Activision a Microsoft jednají o prodloužení termínu

Firmy Activision Blizzard a Microsoft jednají o prodloužení termínu dohody o akvizici, který by stanoven na dnešek. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Amazon a Apple zaplatí ve Španělsku miliardové pokuty. Jejich vzájemná dohoda prodražila Španělům iPhony

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun), a to kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme