Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon a Apple zaplatí ve Španělsku miliardové pokuty. Jejich vzájemná dohoda prodražila Španělům iPhony

Amazon a Apple zaplatí ve Španělsku miliardové pokuty. Jejich vzájemná dohoda prodražila Španělům iPhony
ČTK
 ČTK

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun), a to kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Firmy v roce 2018 podepsaly smlouvy, které Amazonu zaručují status autorizovaného prodejce přístrojů firmy Apple. Podle úřadu tyto smlouvy zahrnují ustanovení omezující hospodářskou soutěž, která mají ve Španělsku dopad na internetový trh s elektronikou.

„Tyto dvě firmy bezdůvodně omezily počet prodejců výrobků Applu na webu Amazonu ve Španělsku,“ uvedl úřad. V důsledku toho bylo podle úřadu zablokováno více než 90 procent maloobchodníků využívajících web Amazonu k prodeji zařízení Applu. Úřad zároveň dospěl k závěru, že Amazon omezil přístup maloobchodníků z ostatních členských zemí Evropské unie k zákazníkům ve Španělsku.

V důsledku dohody mezi Amazonem a Applem se podle úřadu zvýšily ceny zařízení Applu prodávaných přes internet ve Španělsku. Apple, který vyrábí například populární chytré telefony iPhone, dostal od úřadu pokutu 143,6 milionu eur. Amazonu, který je největším internetových obchodem na světě, úřad vyměřil pokutu 50,5 milionu eur.

Tescoma

Tescoma diktovala ceny odběratelům. Musí zaplatit tučnou pokutu

Tescoma diktovala svým odběratelům minimální prodejní ceny. Zaplatí za to pokutou ve výši téměř 64 milionů korun, rozhodl antimonopolní úřad.

Přečíst článek

Apple, ilustrační foto

Apple dominuje žebříčku inovací. Následuje Tesla a Amazon

Mezi dvaceti nejinovativnějšími firmami světa je 15 ze Spojených států a jen dvě z Evropy. Na vzestupu jsou čínské společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme