Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co dalšího kromě kradeného obilí jste už prodali? Vystartoval novinář na Lavrova

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
 ČTK

“Musím vám nezbytně položit otázku,” vystoupil reportér ukrajinské televize Muslim Umerov ve chvíli, kdy měla tisková konference Sergeje Lavrova a jeho tureckého protějšku Mevlüta Çavuşogluea končit.

Reklama

Ačkoli s tím už protokol nepočítal, Lavrov souhlasil, že odpoví. „Kromě obilí, co dalšího z toho, co jste na Ukrajině ukradli, jste prodali?” zeptal se Umerov.

Lavrov požádal o zopakování otázky a zahájil s úsměvem protiútok. “Vy Ukrajinci se stále zabýváte tím, co se dá ukrást, a myslíte si, že tak smýšlejí všichni. Naše cíle na východě Ukrajiny jsou jasné, chceme lidi osvobodit od neonacistického režimu. My pro obilí žádné překážky nevytváříme. Aby mohlo být vyvezeno z přístavů, je třeba, aby k tomu dal pan (prezident Volodymyr) Zelenskyj příkaz, pokud ještě něčemu velí, toť vše.”

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Pomůžu vám. Obilí uvolním, slíbil africkým státům

Africké země jsou oběťmi současné potravinové krize vyvolané válkou na Ukrajině, řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi předseda Africké unie Macky Sall, který v pátek navštívil ruské Soči.

Přečíst článek

Umerov pracuje pro redakci ukrajinské televize v Istanbulu a řekl, že se po celou tiskovou konferenci hlásil, aby mohl položit otázku. “Na konci jsem pochopil, že mne mluvit nenechají, tak jsem se rozhodl zvýšit hlas a riskoval narušení konference, na odpověď na tuto otázku čeká celá Ukrajina,” řekl Umerov.

Ukrajinský velvyslanec v Ankaře v pátek obvinil Rusko z krádeží ukrajinského obilí a jeho exportu zejména do Turecka.

Lavrov od začátku ruské války proti Ukrajině vyjíždí do ciziny málo, byl v Číně, Indii, Alžírsku, Saúdské Arábii a dvakrát v Turecku.

Pšenice, ilustrační foto

OSN: Ceny potravin se kvůli ruské invazi dál drží blízko rekordu

Světové náklady na potraviny podle předběžných odhadů OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, zůstávají ale stále blízko svému březnovému rekordu. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která zásadně omezila export obilí z Ukrajiny, která je jedním z největších světových producentů, uvedla agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Ilustrační foto

Analýza: EU je drahým supermarketem. Svět potravinami zásobuje minimálně

Zemědělství v Evropské unii přispívá k celosvětovému zásobování potravinami jen omezeně a v současnosti je spíše drahým supermarketem než světovou sýpkou. EU je přitom největším světovým vývozcem zemědělsko-potravinářských produktů.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme