Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za výrok, že rozkrádal ministerstvo obrany, uvedl Nejvyšší soud

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09)
ČTK
 ČTK

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovu dovolání vyhověl Nejvyšší soud a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Rozsudek je dostupný na elektronické úřední desce. Stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. Babiš uvedl, že rozhodnutí soudu bude respektovat, i když s ním nesouhlasí.

Reklama

Písemnou omluvu by měl Babiš zaslat do tří dnů od právní moci rozsudku, což nastane po jeho doručení, řekla novinářům soudkyně Martina Vršanská. Doručovat bude Nejvyšší soud prostřednictvím Okresního soudu pro Prahu-západ. Většinou to trvá několik týdnů. Omluva ve Sněmovně se má odehrát na nejbližší schůzi po právní moci rozsudku.

Podle Nejvyššího soudu je výrok „navzdory své sporné jazykové kvalitě“ celkem jasným skutkovým tvrzením o tom, co Kalousek podle Babiše udělal, a nikoliv hodnotícím soudem či projevem názoru. „Předmětný výrok je skutkovým tvrzením a nalézací soudy nedospěly k závěru, že žalovaný prokázal jeho pravdivost,“ stojí v rozsudku.

Babiš pronesl sporné výroky v roce 2018 na schůzi Sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD. Kalousek předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo přísahal na zdraví svých dětí. Vyhrocenou diskusi přenášela televize.

Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Bývalý premiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas nebývá příliš vidět na veřejnosti. Podle svých slov však zůstal politickým člověkem, členem strany, a kromě svého soukromého byznysu se politice dále věnuje. Už nikdy však prý nebude chtít žádnou významnou funkci. Vládu Petra Fialy vnímá jako dobrou, opozice je podle něj nekorektně útočná. Na rozdíl od předvolebních průzkumů věří v úspěch Fialovy vlády i v příštích volbách. „Nechce být premiérem pouze na jedno volební období, bude usilovat i o druhé,“ říká muž, jehož politickou kariéru utnul známý skandál kolem tehdejší šéfky jeho kabinetu Janou Nečasovou, v té době Nagyovou. O této kapitole svého života se striktně odmítá bavit.

Přečíst článek

Kalousek se bránil žalobou na ochranu osobnosti. U Okresního soudu pro Prahu-západ se původně domohl toho, že se mu má Babiš omluvit jak písemně, tak i na schůzi Sněmovny. Babiš ale svým odvoláním dosáhl zrušení verdiktu a soudy nakonec žalobu zamítly s tím, že prostředí Parlamentu zaručuje maximální míru svobody projevu. Uvedly také, že Babišovy výroky vůbec nebyly způsobilé zasáhnout do Kalouskových osobnostních práv.

Nejvyšší soud ale s takovým výsledkem nesouhlasil. Zdůraznil, že sporný výrok neměl žádnou obsahovou souvislost s jednáním o důvěře vládě. Babiš jím sledoval své osobní zájmy, když emotivně reagoval na Kalouskova slova. Výrok nelze pokládat za formu politického boje.

Žalovanými výroky Babiš narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl i nákup padáků VTP-100. V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda poté toto vybavení nevyužívala. Nebylo ale prokázáno, že se stal trestný čin.

Babiš a Nagyová půjdou kvůli Čapího hnízda zřejmě opět před soud. Osvobozující rozsudek byl zrušen

AKTUALIZOVÁNO: Babiš a Nagyová kvůli Čapímu hnízdu půjdou zřejmě opět před soud

Kauza údajného dotačního podvodu týkající se Čapího hnízda, koncernu Agrofert, expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové se zřejmě vrací znovu k soudu. Odvolací senát Vrchního soudu zřejmě zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyhovou a vrátil případ pražskému městskému soudu k novému projednání.

Přečíst článek

Veřejně pronesená tvrzení, že Kalousek za působení na obraně rozkrádal veřejný majetek nebo zavinil něčí smrt, podle Nejvyššího soudu nepochybně mohla zasáhnout do jeho práv. „Jsou to závažná obvinění a nelze je bagatelizovat ani odkazem na pokleslou úroveň politické debaty ani poukazem na spekulace médií o roli žalobce (Kalouska) v aférách minulých let,“ stojí v rozsudku. Na věci nic nemění ani to, že Kalousek a Babiš jsou dlouholetými politickými protivníky a jejich vzájemné projevy jsou často plné napadání, urážek a jedovatostí - což Nejvyšší soud označil za politováníhodné.

Babiš rozhodnutí respektuje, ale bude se bránit

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš rozhodnutí soudu bude respektovat, i když s ním nesouhlasí. Uvedl, že v této věci podá ústavní stížnost. 

„Nemám co komentovat, soudní rozhodnutí budu respektovat, i když s tím nesouhlasím. Proto v této věci podám ústavní stížnost,“ uvedl Babiš. „Já jsem ve Sněmovně za ty roky slyšel tolik urážek, tolik obvinění, tolikrát mě dokonce odsoudili, že bych to ani nespočítal. Asi dělám chybu, že to nežaluju, když vidím, jak soudy rozhodují. Jen si nejsem jistý, že v mém případě by to bylo úspěšné,“ dodal expremiér.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje nařízení Nejvyššího za dostatečné zadostiučinění. Kalousek na sociální síti X (dříve twitteru) uvedl, že nyní čeká, že tak Babiš učiní, jinak zváží exekuční vymáhání.

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme