Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Anexe východní Ukrajiny Ruskem přijde do poloviny května, tvrdí zpravodajské rozvědky

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
 ČTK

Spojené státy mají „vysoce důvěryhodné“ zprávy od rozvědek o tom, že se Moskva brzy pokusí anektovat část východní Ukrajiny, řekl novinářům americký velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Carpenter.

Reklama

Připojení dvou takzvaných lidových republik vyhlášených na Donbase k Rusku by údajně mohlo přijít už v polovině května. Podle Carpentera má Moskva podobné úmysly také s Chersonskou oblastí na jihu Ukrajiny.

„Zprávy uvádí, že Rusko plánuje zinscenovat referenda o připojení k Rusku někdy kolem poloviny května, a že Moskva zvažuje podobný plán v Chersonu,“ citovala Carpentera televize CNN.

Gazprom

Gazprom omezil dodávky plynu do Evropy. Víc ho naopak posílá do Číny

Ruský plynárenský gigant Gazprom si našel nové odbytiště pro svůj plyn. Místo do Evropy jej teče víc do Číny.

Přečíst článek

Údajná falešná hlasování se mají uskutečnit v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, což jsou útvary vyhlášené na východě Ukrajiny separatisty podporovanými Ruskem v roce 2014. Rusko těsně před útokem na Ukrajinu označilo samozvané republiky za nezávislé státy.

Podle Carpentera se nyní chystá vyhlášení „lidové republiky“ také v Chersonu, což je jediné větší ukrajinské město, které Rusové od únorového začátku invaze kompletně ovládli. „Je to přímo z taktické příručky Kremlu,“ řekl americký diplomat.

Moskva už v roce 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym, kde bylo po vojenském obsazení rovněž uspořádáno hlasování o připojení k Rusku.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Ministři energetiky zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. „Jakékoli zpřísnění sankcí, které by vedlo k omezení dostupnosti energetických zdrojů, budeme vetovat,“ uvedl podle agentury Bloomberg maďarský ministr Gergely Gulyas.

Přečíst článek

armáda při nacvičování ochrany kritické infrastruktury, kterými ropné zásobníky firmy Mero jsou

Síkela: Pokračujeme v plnění zásobníků, už jsou z třetiny plné

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme