Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alijev: Ázerbájdžán obnovil svou svrchovanost nad Karabachem

Hranice Ázerbájdžán - Náhorní Karabach, vojáci, voják, armáda
ČTK
 ČTK

Ázerbájdžán za jediný den splnil zadání své operace v Náhorním Karabachu a obnovil tam svou svrchovanost, prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev podle tiskových agentur. V projevu k národu také uvedl, že ázerbájdžánská vojska zničila většinu sil a výzbroje arménských separatistů, kteří horskou enklávu po desítky let ovládali. Arménské jednotky již skládají zbraně, dodal Alijev.

Reklama

Ázerbájdžán v úterý v Náhorním Karabachu zahájil vojenskou operaci. Arménští separatisté dnes přistoupili na příměří, které má konflikt s Ázerbájdžánem ukončit. V bojích, které utichly dnes ve 13:00 místního času (11:00 SELČ), zahynuly desítky lidí a stovky jich byly zraněny. Ve čtvrtek mají zástupci obou stran jednat o budoucnosti Náhorního Karabachu a etnických Arménů, kteří tam žijí.

Alijev ocenil ostražitý postoj Arménie

Alijev v projevu prohlásil, že nemá žádné výhrady vůči Arménům žijícím v Karabachu, pokládá je za ázerbájdžánské občany, ale výhrady má naopak proti jejich „zločinnému“ vedení. Ujistil, že Ázerbájdžán zabezpečí všechna práva karabašských Arménů a že ti brzy pocítí obrat k lepšímu.

Ocenil také „ostražitý“  postoj Arménie, která do ázerbájdžánské operace nezasáhla, což podle Alijeva zvyšuje vyhlídky na úspěch mírových jednání. Obě země před třemi lety svedly válku o Náhorní Karabach, ve které Arménie utrpěla porážku. Boje ukončilo příměří zprostředkované Ruskem, mírovou dohodu se ale dosud nepodařilo uzavřít.

Hranice Ázerbájdžán - Náhorní Karabach, vojáci, voják, armáda

Úřady Náhorního Karabachu se dohodly na návrhu příměří s Ázerbájdžán

Úřady Náhorního Karabachu oznámily, že přistoupily na ruský návrh příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Ten v úterý zahájil v regionu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu, přičemž podle místních úřadů zemřely desítky lidí a stovky jich byly zraněny. Baku dohodu, která hovoří také o odzbrojení karabašské armády, následně potvrdilo. Boje měly utichnout dnes ve 13:00 místního času (11:00 SELČ), informovala média. Ve čtvrtek mají zástupci obou stran jednat o budoucnosti Náhorního Karabachu a etnických Arménů, kteří tam žijí.

Přečíst článek

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale žijí v něm převážně etničtí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994. Během šestitýdenních bojů svedených s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s enklávou i část Karabachu.

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh o příměří

Konec bojů. Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh o příměří

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na ruský návrh ohledně příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Informuje o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu nebo agentura Interfax s odvoláním na informační centrum mezinárodně neuznané separatistické republiky.

Přečíst článek

V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme