Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec bojů. Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh o příměří

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh o příměří
ČTK
 ČTK

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na ruský návrh ohledně příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Informuje o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu nebo agentura Interfax s odvoláním na informační centrum mezinárodně neuznané separatistické republiky.

Reklama

Prohlášení centra rovněž hovoří o odzbrojení karabašské armády a stažení těžké techniky z horské enklávy, píše BBC. Boje měly podle ní utichnout dnes ve 13:00 místního času (11:00 středoevropského letního času). Ázerbájdžán podle agentur následně potvrdil dosažení dohody o pozastavení bojů v regionu, které začaly o den dříve.

Ázerbájdžán zahájil v úterý vojenskou operaci s cílem převzít kontrolu nad Náhorním Karabachem, přičemž během bojů podle místních úřadů zahynuly desítky lidí a stovky jich byly zraněny. Vzrostly obavy z nového konfliktu mezi Baku a Jerevanem. Dnes v útocích podle místních arménských úřadů ázerbájdžánské jednotky pokračovaly.

Prezident Petr Pavel při projevu v OSN

Pavel v OSN: Ukrajina si zaslouží mír, jeho podobu nemůže diktovat Rusko

Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Nesmí být založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor, uvedl v projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Připomněl také, že následky ruské invaze pociťuje celý svět vzhledem k ohrožení potravinové bezpečnosti způsobené ruskou blokádou ukrajinských přístavů.

Přečíst článek

Karabašské síly nyní podle agentury Reuters uvedly, že Ázerbájdžán prolomil jejich linie, zmocnil se některých výšin a strategických silničních uzlů a jim nezbývá, než přijmout návrh na příměří. Ve čtvrtek se mají konat rozhovory mezi zástupci arménských obyvatel oblasti a ázerbájdžánskými úřady o budoucnosti regionu a etnických Arménů, kteří tam žijí.

Baku mezitím informovalo o dosažení dohody o pozastavení „protiteroristických opatření“, jak nazývá svou operaci v Náhorním Karabachu, a to od dnešních 13:00 místního času.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale žijí v něm převážně etničtí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994. Během šestitýdenních bojů svedených s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s enklávou i část Karabachu. Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem, které tam má od té doby asi 2000 vojáků, kteří mají roli mírových sil.

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme