Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hello Industry

Hello Industry

Hello industry! Konečně je tu podcast, který má v hledáčku svět průmyslu a velkého byznysu. Provádět vás bude moderátor Milan Cholt, který má za sebou 17 let praxe na pozicích výrobního manažera v nadnárodních společnostech. Nyní se věnuje poradenské činnosti a pomáhá firmám zlepšovat procesy pomocí unikátní metody LEAN.

10: 10.Peter Pataky - Slovenský pohled na Československý průmysl. Máme být na co hrdí.
podcast

10: 10.Peter Pataky - Slovenský pohled na Československý průmysl. Máme být na co hrdí.

Jak se slovenský manažer protloukal českými firmami až nakonec skončil ve slovenské firmě v čechách . Rozhodně má Československý průmysl na čem stavět. Největší bolest je stále se potvrzující nedostatek správně vzdělaných lidí a nepřipravené školství. Pokud něčemu nebudete rozumět, neváhejte se na mě obrátit pro vysvětlení.
Přečíst článek
9: 9. Jaroslav Marx - 30 let u jedné společnosti a stále má chuť čelit výzvám
podcast

9: 9. Jaroslav Marx - 30 let u jedné společnosti a stále má chuť čelit výzvám

Před třiceti lety začínal v sokolovně s dvanácti lidmi. Tipnete si kde byly kanceláře? Současné ceny energií již ovlivňují i nás, ačkoliv nejme tak energeticky náročná firma. Velký dopad je u nás v regionu zvláště u sklářů. Český průmysl je celkově silný a v dobré kondici. Velké problémy průmyslu přináší dodavatelské řetězce, které jsou v současné době přetrhané. Covid nás dostal do prekérní situace. Navýšení zakázek bylo několikanásobné. Část výroby pro nás dělají lidi doma. Fluktuaci rozdělujeme na dva druhy a měříme ji. Rádi bychom si vychovávali ve školách svoje budoucí zaměstnance, ale ochota škol je mizivá. Průmysl 4.0 je něco, co firmy neumí pořádně uchopit.
Přečíst článek
8: 8.Michal Pešek- majitel Pešek machinery - Svoje jméno dává denně všanc nástrahám podnikání
podcast

8: 8.Michal Pešek- majitel Pešek machinery - Svoje jméno dává denně všanc nástrahám podnikání

Na začátku byla chuť podnikat a je to boj, ale nikdy nelitoval. Začátek podnikání byla klasická "garážovka". Úsměvný příběh hned na začátek. Opět jsme se dostali k tomu, že školství zaostává za potřebou průmyslu.Evropa nás dusí rychleji rozvíjet náš potenciál. Narušení dodavatelského řetězce nás hodně ovlivňují a to zejména elektronika. Konkurence je pro nás zdravá a naše přidaná hodnota je kompletní pojetí zakázek. "Lean je buzerace" , velmi častý názor ve firmách. Největší koníček jsou moje děti.
Přečíst článek
7.Václav Behan - Na současné pozici jsem měl velká očekávání z předchozích zkušeností.
podcast

7.Václav Behan - Na současné pozici jsem měl velká očekávání z předchozích zkušeností.

Rozdíl mezi CEO a production manažerem je obrovský. Na vyšší pozici máte také větší zodpovědnost a řešíte jiné věci. Stav průmyslu vidím pozitivně.  Vláda by měla podporovat více firmy v průmyslu. Dlouhodobě nás nejvíce trápí personální problémy. Díky covidu jsme vyrostly až čtyřnásobně. Díky válce na Ukrajině jsme daly práci spoustě lidem a dokázaly jsme je i ubytovat. S cizinci máme běžné potíže a jazykovou bariéru řešíme přes koordinátory a lidmi co umí více jazyků. Regionální podnikatele podporujeme velmi často a maximální míře. Cestu v autě přepínám mezi módy.
Přečíst článek
6.Petr Papánek - po 32. letech v průmyslu má určitě co říci jak o průmyslu, tak o životě
podcast

6.Petr Papánek - po 32. letech v průmyslu má určitě co říci jak o průmyslu, tak o životě

Tohle povídání jsem si skvěle užil a bavilo mě. Doufám, že bude bavit i Vás. Zde několik milníků: Začátky byly jako ve vězení. Začínal jako učeň a pak se posunul na pozici mistra. Zaučení někdy probíhá stále stejně. Dnes je ale mnoho firem již mnohem dále.  Slované mají v práci podobné návyky. A také rádi obcházíme standardy. Rusko je země extrémů. V číně je pracovník jen číslo.  Český průmysl kopíruje stav v zemi. Příběh pracovníka se specifickým přístupem k loayalitě. Regulace v evropě jsou brzdou průmyslu a konkurenceschopnosti. Vyrábět se bude pořád.  Momentální problém je sehnat specialisty na stroje. V zaučování cizinců používáme několik nápadů a triků a jsme úspěšní.
Přečíst článek
5.Lukáš Musil - Recept na to jak vydržet 27 let u jedné firmy ?
podcast

5.Lukáš Musil - Recept na to jak vydržet 27 let u jedné firmy ?

Český průmysl zažívá těžké časy a musíme vydržet ještě letošní rok. Současná krize se nás zatím nedotkla, ale začínáme to již pociťovat .  Největším problémem jsou nyní lidi. Práce na 3 směny lidem moc nevoní. V regionu s nejvyšší nezaměstnaností je to zvláštní. Největší problém je konkurence z německa.  Dejte mi vědět jak řešíte problém s komunikací se zahraničními zaměstnanci ? 360-ti stupňový servis. Co to je? Objasní Lukáš.  Sběr dat máme již digitálně a výsledky řešíme průběžně. 
Přečíst článek
4. Jan Jadrný - neztrácejme čas získáváním informací, mnohem užitečnější je s informacemi pracovat
podcast

4. Jan Jadrný - neztrácejme čas získáváním informací, mnohem užitečnější je s informacemi pracovat

- Propojujeme lean metody s automatizací průmyslu - stav českého průmyslu nevidím tak pesimisticky - v průmyslu nám dozrává nová generace  a ta přináší změny a posuny správným směrem - dříve firmy věděli co chtějí od automatizace - někdy jsou firmy překvapené, když zjistí, že investice do robota je jen první část, ale pak je třeba mít odborníka, který vám ho oživí -  Nedávejte všude roboty ! -  Vymazlenou firemní kulturu máme v ICE - půlroční práce byla fuč, díky tomu, že nejsou dotace - průmyslu pomůže lepší vzdělání - inspirací je mi Američan Paul Ackers
Přečíst článek
3.Ross Chomo - někdy je třeba mít štěstí jako prase
podcast

3.Ross Chomo - někdy je třeba mít štěstí jako prase

I v logistice může být výroba, že netušíte jaká? Dozvíte se hned na začátku. Vydávání vize ze zahraničí je někdy soutěž v grafomanii. V naší firemní vizi věřím, protože dává smysl. Poměr THP k dělníkům je 12/500 Na dotace jsme si šáhli jen v oblasti školení. Odpočívám  koukáním na kapry a občas si skočím padákem.
Přečíst článek
2.Radek Pucholt - trpělivost a dril získal praxí a svými koníčky
podcast

2.Radek Pucholt - trpělivost a dril získal praxí a svými koníčky

Jak přesná může být práce v průmyslu ?  V průmyslu nám chybí silné osobnosti jako byl například Tomáš Baťa .  Máme štěstí v dnešní době, krize nás zatím v podstatě míjí. Naši zaměstnanci jsou vysoce kvalifikovaní a vzdělaní, ale to je někdy na obtíž pro průmyslovou výrobu. Digitalizace a automatizace nás teprve čeká. Současný neskutečný důraz na kvalitu získal z letectví.
Přečíst článek
1.Martin Filip - při plánování jsme dnes slepí a neefektivní
podcast

1.Martin Filip - při plánování jsme dnes slepí a neefektivní

Český a potažmo i světový průmysl není v dobré kondici. Čekají nás horší časy.  Jak je BWI úspěšná v obrovské personální konkurenci na hranicích s Německem ? A mnoho dalších  otázek a odpovědí o průmyslu a lidech v něm.
Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Zalando otevře v Drážďanech kamenný obchod a sekáč

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc: Zákaz TikToku v USA. Skvělé opatření, které nic nezmůže

Petra Jansová

Petra Jansová

Investiční skupina ZDR vstoupí na slovinský trh. Už brzy

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek: Nejlepší reformou důchodů by bylo důchody zrušit

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Ikonický londýnský hotel The Dorchester, aneb výhled do Hyde Parku za 160 tisíc za noc

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Je to v suchu. Česká ekonomika přistane hladce

Věra Tůmová

Věra Tůmová

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Korzety, šaty i šperky. Šatník britské královny punku jde do aukce

Michal Nosek

Michal Nosek

Letecké opravny Job Air Technic mění ředitele a chystají stavbu lakovny

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Chcete dvoupodlažní dům ve Francii za jedno euro? Stačí splnit dvě podmínky

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Jana Havligerová

Jana Havligerová

S vidlemi to Babiš umí

 nst

nst

Investiční snídaně: Jak zhodnocovat peníze v čase klesajících sazeb. A na co si dát pozor u dluhopisů

 Zlaťák

Zlaťák

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Igor Záruba

Igor Záruba

Jak se v nejisté době starat o své finanční a duševní zdraví?

Reklama
Doporučujeme