Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podívejte se, jak probíhala návštěva ministra zdravotnictví Válka v domě s pečovatelskou službou U Agáty

 nst
nst

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil dům s pečovatelskou službou Dům u Agáty, který v pražských Řeporyjích provozuje Ilona Kněžínková. V průběhu návštěvy Válek upozornil, že po roce 2035 podobná zařízení bude potřebovat výrazně větší část populace než nyní.

Reklama

Kvalita života je velkým tématem nejen pro seniory. Ti však tvoří zvětšující se skupinu populace. „Po roce 2035 bude většina občanů státními pojištěnci. Musíme se připravit na to, aby měli důstojný podzim života,“ zdůraznil ministr Válek při nedávné návštěvě Domu u Agáty. Válek přitom aktuálně pracuje na získání dotací z Evropské unie ve výši tří miliard korun na geriatrickou síť pro seniory.

Podívejte se, jak návštěva probíhala

Jeho cílem je nejen navyšování délky života, ale především jeho kvalita, na což se zaměřují i v Domě u Agáty. „Dokážu si představit, že zde se ženou strávíme důchod. Moc se mi líbí přítomnost multidisciplinárního paliativního týmu, který s domovem spolupracuje a také blízkost zdravotního střediska,“ tvrdí ministr.

„Máme svoje zdravotní sestry, ergoterapeutku, rehabilitačního asistenta. Fyzická zdatnost klientů je pro nás velmi důležitá,“ zdůrazňuje majitelka zařízení Ilona Kněžínková. Kromě tréninku těla kladou důraz i na procvičování mozku a jeho kognitivních funkcí s čímž pomáhají dvě aktivizační pracovnice.

Podívejte se na rozhovor s majitelkou Domu u Agáty Ilonou Kněžínkovou

Ilona Kněžínková
video

FreshStart s Ilonou Kněžínkovou: Domov pro seniory nemusí být odkladiště

Ilona Kněžínková, majitelka Domu u Agáty už téměř deset let ukazuje, že domov pro seniory nemusí být jen místo na dožití. Jak si její klienti užívají život na stará kolena plnými doušky, se dočtete níže. „Můj manžel někdy v roce 2012 objevil prvorepublikovou vilu z roku 1935, která od svého vzniku fungovala jako zdravotní středisko,“ vypráví Ilona, jak s manželem objevili krásný objekt v pražské čtvrti Řeporyje mezi Prokopským a Dalejským údolím. „Po koupi jsme vilu kompletně zrenovovali, protože byla v katastrofálním stavu, a rozhodli jsme se jí navrátit původní účel.“

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme