Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka pod palbou kritiky. Zvyšování platů státním zaměstnancům jen dál roztočí inflaci, míní ekonomové

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Za zásadní proinflační tlak považují ekonomové večerní slib ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o zvýšení platů zhruba 300 tisícům zaměstnancům ve veřejném sektoru o 10 procent.

Reklama

Tuhle vládu jsme nevolili proto, aby dál prohlubovala sekyru ve státním rozpočtu. Tato reakce na včerejší slib Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o zvýšení platů ve veřejném sektoru převažuje u uživatelů sociálních sítích.

A reagovalo také hned několik ekonomů, kteří mají s plánem ministra práce a sociálních věcí problém.

„Dobrý večer, milé děti. Víte, jak se dělají proinflační impulsy? Takhle. Přidá se 10% cca 300 tisícům lidí z peněz, které vláda nemá a musí si je půjčit. Vytvoří se tak tlak na privátní sféru, aby přidávala také. A blábolí se přitom o ‚boji s inflací’,“ nebral si na Twitteru servítky bývalý poslanec za dnes vládní TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. A nejde o nijak překvapivý výrok, protože to byl právě Kalousek, který na minulou krizi po roce 2008 reagoval masivními škrty a omezováním státních výdajů.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Marian Jurečka zapomíná šetřit. Přidáme části státních zaměstnanců, slíbil odborářům

Na víc peněz by si od začátku září mělo přijít zhruba 300 tisíc pracovníků ve veřejném sektoru. Obecnou shodu na růstu platů ale odbory se zástupci vlády nenašli.

Přečíst článek

V negativních reakcích však nezůstal sám. Například hlavní ekonom finanční skupiny DRFG Martin Slaný upozornil, že slíbené zvýšení je ve velkém rozporu s růstem produktivity práce.

„Jedno proinflační opatření za druhým!  Těch 10 % je výrazně více, než letos porostou mzdy v soukromém sektoru a neskonale více než růst produktivity práce, resp. spíše čekáme její mírný pokles,“ uvedl Slaný na Twitteru.

ČEZ, sídlo

Stát si prosadil svou. ČEZ vyplatí vyšší dividendu

Valná hromada energetického gigantu ČEZ se opět protahuje na dlouhé hodiny. Významným rozhodnutím se stala výplata dividendy ve výši 48 korun na akcii. Politické strany si pak prosadili do dozorčí rady pětici nových zůstupců, mezi nimiž nakonec chybí influencer Radovan Vávra.

Přečíst článek

Soukromý sektor čeká na zvyšování platů v eráru

Na včerejší jednání mezi odbory a zástupci vládní pětikoalice čekala spousta lidí. A nikoli jen zaměstnanců ve státním či veřejném sektoru, ale také firmy a jejich vedení.

„Na včerejší akci s manažery firem v Plzni a okolí zazněla důležitá informace: všichni čekají na to, kolik přidá na platech vláda zaměstnancům veřejného sektoru. Klíč k inflačním očekáváním nemá jen ČNB, ale i vláda,“ připomněl před necelým týdnem hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek.

A před samotným jednáním odborů s vládou pak Helena Horská z Raiffeisenbank naznačila, že právě toto jednání bude pro budoucí vývoj inflace u nás klíčové. 

„Kladivo na inflaci má v rukou nejen ČNB a vláda, ale v této fázi především odbory. I ony se by měly zhostit svého dílu odpovědnosti za makroekonomickou stabilitu.“

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Lukáš Kovanda: ECB boří měnově-politické tabu. Bohatí tak budou ještě bohatší a chudí ještě chudší

Nastává lom v měnové politice ECB. Zvyšování úroků už centrální banka eurozóny nepodmiňuje ukončením nákupu dluhopisů. Tento přístup může závažně zvýšit rozdíly mezi bohatými a chudými.

Přečíst článek

účty, ilustrační foto

Průzkum: Polovina Čechů žije od výplaty k výplatě. Další zdražování může mít fatální následky

Životní úroveň Čechů prudce padá. Domácnosti hodnotí svoji ekonomickou situaci podobně jako za minulé krize před více než deseti lety. Polovina lidí dotázaných v květnovém průzkumu agentury STEM uvádí, že nemůže vyjít se současným příjmem. Dvě pětiny se děsí budoucnosti v podobě dalšího zdražování.

Přečíst článek

Reklama

Související

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Praze

Pavel Sobíšek: Valorizace pojistného je pro zdravotnictví spíš záplatou než stabilizátorem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme