Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Sobíšek: Valorizace pojistného je pro zdravotnictví spíš záplatou než stabilizátorem

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Pavel Sobíšek

Měsíc uplynul od společného prohlášení ministerstev financí a zdravotnictví, která oznámila shodu nad valorizací pojistného za státní pojištěnce. „Makroekonomovo srdce tehdy zaplesalo. Šlo by o první normu současné vládní koalice, kterou se snaží splnit něco smysluplného ze svého programu,“ píše v komentáři pro Newstream Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. A zachrání návrh české zdravotnictví? Spíš ne, míní Sobíšek.

Reklama

Návrh na valorizaci plateb za státní pojištěnce pojištěnce mohl zároveň naznačovat, že se vláda konečně vymanila z vleku akutních problémů a začala se zabývat i dlouhodobější agendou. Mezitím však předloha trochu zmizela z radarů namířených do sněmovny, jejíž Výbor pro zdravotnictví dostal příslušnou novelu na starost, ale ještě ji podle dostupných zdrojů neprojednal. 

Předpokládejme, že návrh nespadne pod stůl kvůli odporu některých poslanců obecně vůči automatickým valorizacím s poukazem na to, že pomáhají roztáčet inflaci. Zatímco u valorizace transferů domácnostem je takový argument na místě, platby do systému zdravotnictví nemají na inflaci přímý dopad. Zachrání tedy tato valorizace české zdravotnictví?

Norma je rozhodně krokem správným směrem. Než každoroční handrkování mezi politiky o výši valorizace je lepší nechat zapnutého autopilota. Zmenší se tím i prostor pro naschvály, jež může ve státním rozpočtu odcházející politická garnitura připravit svým nástupcům. 

Zvolený valorizační vzorec, počítající s inflací a půlkou přírůstku reálné mzdy, pak dává šanci, že dlouhodobě zůstane zhruba zachovaný poměr mezi objemem příspěvků do systému od státních pojištěnců vůči objemu příspěvků ekonomicky činných osob. Tedy, pokud se nebude měnit relativní velikost obou skupin v populaci.

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

Spíš záplata než stabilizátor 

Posledně uvedená podmínka ale tvoří pořádně velký kámen úrazu. Stát letos pošle do systému za „svého“ pojištěnce v průměru necelých 22 tisíc korun, což je jen zhruba třetina částky, kterou systém v průměru obdrží od ekonomicky činného (v součtu odvodů za zaměstnance a zaměstnavatele). Státní pojištěnci jsou přitom pro zdravotnický systém výrazně dražší, pracovně uvažujme dvaapůlkrát. Je realistické předpokládat, že důchodců v populaci bude časem přibývat na úkor osob v produktivním věku (podíl dětí předpokládejme neměnný).

Při relativním zvýšení počtu (nepracujících) důchodců v populaci o tři procentní body, jaké je realistické očekávat někdy v příští dekádě, se financování zdravotnického systému propadne v cenách roku 2022 o 25 miliard korun. Z uvedené částky připadne 13,5 miliardy na snížení celkových plateb od pojištěnců a 11,5 miliardy na zvýšení celkových nákladů na zdravotní péči. 

Chcete, aby vám věda předpověděla nezvratný osud? Snad ani ne

Vědci pracují na tom, aby dokázali v dlouhém předstihu zjistit, zda člověk bude v blízké či vzdálenější budoucnosti trpět Alzheimerovou nemocí. Už proto, že by tím zdravotnictví ušetřilo spoustu peněz. Jinou věcí je, jestli se budoucí pacient chce opravdu dozvědět, co ho čeká.

Přečíst článek

Nutno zdůraznit, že bez předpokládané valorizace plateb by byla situace ještě horší, a že jen uskutečnění valorizace vůbec umožňuje provést zmíněnou kalkulaci v letošních cenách. Zároveň ale výpočty potvrzují, že je valorizace pro financování zdravotnictví spíš záplatou než dlouhodobým stabilizátorem. Tím se budou muset stát buďto vyšší odvody výdělečně činných (čili zdanění práce) nebo vyšší spoluúčast pacientů. První z receptů je přitom problematický ekonomicky, druhý politicky.

Autor je hlavním ekonomem UniCredit Bank

Pacientská aplikace (Patient App)

Telemedicína je trend. Nová aplikace pomáhá předejít srdeční zástavě

Digitalizace medicíny může zdravotnímu systému ušetřit významné prostředky. A přínosná je i pro zdraví pacientů. Telemedicína a monitoring pacientů „na dálku“ jsou trendy, které mohou včas zachraňovat životy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme