Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznys politických stran: Od státu inkasují celkem 1,5 miliardy

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu
ČTK
Viliam Buchert

Pokud nějaká strana uspěje v nastávajících volbách do Poslanecké sněmovny, je to celkem slušný byznys. Protože za čtyři roky odejde ze státního rozpočtu všem úspěšným celkem kolem 1,5 miliardy korun. 

Reklama

Ministerstvo financí na příspěvcích ze státního rozpočtu politickým stranám a hnutím loni uhradilo 563 843 750 korun. Téměř půlka z toho souvisí s volbami a působením ve sněmovně. Protože volební cyklus je čtyřletý, půjde i s dalšími příspěvky ve volbách 8. a 9. října celkem o zhruba 1,5 miliardy. 

Politické strany a hnutí nemohou v České republice podnikat, proto je jejich život závislý na státních příspěvcích, členských příspěvcích, darech od sponzorů a bankovních půjčkách. Stát je přitom poměrně štědrý, přestože u některých stran panují oprávněné pochybnosti, zda nezneužívají tyto peníze někdy i pro soukromé účely.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Politici už rýsují příští vládu

Lidovecký předseda Marian Jurečka prohlásil, že si neumí představit účast KDU-ČSL v kabinetu, který by prohlasoval sňatky stejnopohlavních párů. V takový okamžik by podle něj taková vládní koalice skončila.

Přečíst článek

Hlasování do Poslanecké sněmovny je „honorováno“ jinak a více než jakékoli jiné volby. Při těchto volbách vzniká nárok na jednorázový příspěvek při dosažení alespoň 1,5 procenta platných hlasů. Za každý hlas je pak 100 korun. I když se strana do pětiprocentní volební práh nepřekročí, peníze za hlasy získá. Ti, co volební práh překročí, je mají automaticky. Například hnutí ANO získalo v předchozích volbách v roce 2017 celkem 1 500 113 hlasů a inkasovalo za ně přes 150 milionů, ODS přes 57 milionů a Piráti a Okamurova SPD kolem 54 milionů. 

Sněmovní strany inkasují 10 milionů ročně

Podle zákona o sdružování v politických stranách (č. 424/1991 Sb.,) a v politických hnutích pak činí stálý příspěvek ročně šest milionů pro strany a hnutí, které získaly překročily hranici tří procent hlasů. Za každých dalších i započatých 0,1 procenta obdrží ročně ještě 200 tisíc korun. Získá-li strana a hnutí více než pět procent hlasů, příspěvek se nezvyšuje. Naposledy to dopadlo tak, že devět stran v současné sněmovně dostává po 10 milionech ročně, tedy každá celkem 40 milionů za končící volební období.

Čistě hypoteticky získá-li extrémistický Volný blok v říjnu tři procenta hlasů, pak to pro něj bude znamenat příspěvek šest milionů od státu za rok, a ještě jednorázově kolem 15 milionů za hlasy (odhad podle volební účasti v roce 2017). Celkem tedy téměř 40 milionů, a to by vůbec ve sněmovně nebyla.

Gazprom

Lukáš Kovanda: Z růstu cen energií těží hlavně Rusko, tamní burza je na rekordu

Lidé v Česku se musí připravit na citelné zdražování uhlí. Pokud nemají na zimu, která bude podle předpovědí nadprůměrně mrazivá, dostatečné zásoby, nechť se předzásobí co nejrychleji. Celosvětově totiž cena uhlí zvláště v posledních týdnech prudce stoupá. Za letošní rok se světové ceny uhlí více než dvojnásobily.

Přečíst článek

Strany a hnutí pak každý rok dostávají příspěvek za každý získaný mandát poslance nebo senátora, který činí ročně 900 tisíc korun na mandát člena zastupitelstva kraje a člena zastupitelstva hlavního města Prahy pak 250 tisíc korun. ANO dostalo od státu loni takto dalších 70 200 000 korun za zákonodárce v Poslanecké sněmovně, ODS 22,5 milionů, Piráti a SPD po 19,8, ČSSD 13,5 milionu a například TOP 09 6,3 milionu.

Dále je zde nárok na roční příspěvek na podporu činnosti politického institutu straně a hnutí, jejíž alespoň jeden poslanec byl zvolen za danou stranu alespoň ve dvou z posledních tří po sobě jdoucích volebních období Poslanecké sněmovny včetně probíhajícího volebního období, a která je zakladatelem nebo členem politického institutu. 

Předvolební kampaň za 90 milionů

Příspěvek na podporu činnosti institutu činí ročně částku rovnající se 10 procentům z celkové výše příspěvku na činnost, který náleží straně nebo hnutí. Loni ANO dostalo od státu celkově za všechno 145 832 500 korun, z toho šlo na jeho institut až 13,3 milionu.

Kam pak putují tyto peníze, bývá u některých stran problematické určit. Protože se z nich financují oklikou různé předvolební aktivity, ale ty se na povinném transparentním účtu ke konkrétním volbám do Poslanecké sněmovny neobjevují. Na letošní kampaň mohou strany použít každá maximálně 90 milionů.

>>>>>>Více o volbách do sněmovny můžete sledovat zde<<<<<<

Tento projekt se uchází o Českou cenu za architekturu.

Minimalistický dům se uchází o architektonickou cenu

Projekt rodinného domu v Habartově na Karlovarsku pražského architektonického ateliéru JRA zaujal nejenom prestižní zahraniční server Archdaily, odborná porota České ceny za architekturu ho také vybrala do užšího kola letošního ročníku soutěže.

Přečíst článek

Kate a William, britský královský pár

Nejlepší britská univerzita? Oxford ani Cambridge to už překvapivě není

Top britská univerzita je ta, kde studovali královští manželé Kate a William.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme