Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Omluv a slibů se lidé nenajedí

Petr Fiala, ODS
ČTK
Jana Havligerová

Premiér Fiala se omluvil všem žadatelům, kteří čekají na výměru penzí déle než zákonem stanovených devadesát dnů. Vláda a lidovecký ministr práce a sociálních věcí Jurečka se podle něj záležitostí zabývají a „některé kroky se dělají“. Slibem a omluvou nikoho nezarmoutíš. Ale také se z nich nikdo nenají.

Reklama

Piráti v poslední době v politice moc vidět nejsou. I oni ale cítí, že výjimečná doba si žádá výjimečné činy, a rádi by se nesmazatelně zapsali do paměti voličů. A tak se na ministerstvu Ivana Bartoše, šéfa strany, zrodila myšlenka na rošádu s rodnými čísly. Úsporný balíček sem, úsporný balíček tam, hlavně že o nás bude slyšet.

Konsolidační balíček ve svých útrobách skrývá nejedno překvapení. K těm chvályhodným návrhům rozhodně patří zvýšení renty pro české prezidenty na penzi, vzrůst by měla na dvojnásobek. Nynější výše měsíční renty a paušálních náhrad (50 a 50 tisíc korun) je stejná skoro dvacet let, a tak se dá říct jediné – konečně důstojnější částka. Když se doživotní renta pro dosluhující hlavu státu v roce 2003 schvalovala, sněmovna se otřásala značně nedůstojnou debatou. Protentokrát, prosím pánové poslanci, nechte svoje animozity k exprezidentům u ledu. Váš základní plat letos činí 102 tisíc.

Henry Kissinger slaví 100 let

Obdivovaný i nenáviděný. Poradce amerických prezidentů Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let

Prý by se za posledních desetiletí těžko hledal americký prezident, který by s ním nějakým způsobem nespolupracoval. Henry Kissinger byl aktérem řady přelomových událostí moderní historie a byl uznávaným teoretikem i vyhledávaným poradcem. Někdejší americký ministr zahraničí zemřel ve středu ve věku 100 let.

Přečíst článek

Premiér Fiala a guvernér ČNB Michl si ještě v lednu rozuměli, teď se navzájem obviňují, kdo může za vysokou inflaci.

Politický diář Jany Havligerové: Prozření českých politiků

Guvernér ČNB Michl kontra premiér Fiala. Ostrý souboj mužů, kteří mají máslo na hlavě a řešení problémů, konkrétně inflace, nabízejí s křížkem po funuse. Rozsoudit, jestli za vysokou inflaci může spíš uvolněná měnová nebo uvolněná fiskální politika, není úplně jednoduché.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Potlesk pro vládu Petra Fialy. Dokázala stabilizovat veřejné finance

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme