Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Naše politické stálice

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
Jana Havligerová

Třeba premiér Petr Fiala. Aktuální průzkum CVVM ukázal, že mu důvěřuje 28 procent lidí, nedůvěru mu vyslovilo 68 procent Čechů. Podle dubnové ankety téže výzkumné agentury vede nejhůře hodnocenou vládu za posledních deset let.

Reklama

Fiala si ovšem polepšil. V srpnu loňského roku se podle zjištění mezinárodní analytické společnosti Morning Consult, těšil oblibě pouhých dvaadvaceti procent obyvatel Česka. Moc na výběr ale nemáme. S vůdci opozice, kteří by rádi dosáhli na premiérský post, se to má jako s Voldemortem. Jejich jména je lepší ani nevyslovit.

Fiala má o čem přemýšlet

Jenže – jak ukázal čerstvý průzkum agentury Kantar, hnutí ANO si v květnu u voličů o 2,5 procenta polepšilo na 33,5 procenta, koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) si meziměsíčně pohoršila o jedno na 24 procent. Co hůř, k Babišovu hnutí odcházejí hlavně bývalí voliči ODS. Jako důvod uvádějí rozčarování z prací vlády, neplnění slibů či špatnou komunikaci. Fiala má o čem přemýšlet.

ČSSD na plzeňském sjezdu v sobotu změnila název na Sociální demokracii se zkratkou SOCDEM a také nové logo. Šéfem Lidového domu se stal znovu Michal Šmarda. V neděli ještě sociální demokraté schválili úpravu stanov a pak už nic. Sjezd přestal být usnášeníschopný, prchla z něj více než polovina delegátů. Tak hlavně jestli vykročili levou.

Michal Šmarda, předseda ČSSD

SocDem povede dál Šmarda. Stranu chce vrátit do sněmovny

Dosavadní předseda ČSSD Michal Šmarda na víkendovém sjezdu v Plzni obhájil post šéfa strany. Sociální demokraté se podle něj poučili z chyb a před sebou mají lepší budoucnost. Věří, že se vrátí do sněmovny. Strana se přejmenovává na Sociální demokracii a dostane i nové logo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Vládním politikům hvězdy dvakrát nepřejí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme