Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Ministerské nápady, které nic (a za nic) nestojí

Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
ČTK
Jana Havligerová

Vládní politici, a také šéfka sněmovny, aby nezůstala pozadu, si v poslední době oblíbili frázi – všichni zchudneme. Jistě, to víme. Dokonce víme i to, že ne všichni zchudneme stejně. Tak do té bídy alespoň jeden tip zdarma: Omezte se na novinky, milí politici.

Reklama

Ministr školství Gazdík nechodí pro své vize daleko. Proč vymýšlet nové, když podle něj dobré, byť už jednou odmítnuté, existují. A tak jako jeho předchůdce Plaga znovu navrhuje, aby mohli na základních a středních školách učit lidé bez pedagogického vzdělání. Rozhodnutí kdo je a kdo není kompetentní učit, by náleželo ředitelům škol. Argument – učitelské sbory stárnou, je nutné s tím něco udělat. Problémy řešíme snadno a rychle.

Vize věcí příštích nechybí ani šéfovi zdravotnického rezortu. Ministr Válek se zamyslel nad kalendářem a usoudil, že lidé se kvůli covidu budou na podzim opět očkovat. Tedy ti staří. Nebude ale podle něj nejspíš nutné vyhlásit povinné nošení respirátoru. Resumé: Buďte odpovědní, to nás nic nestojí.

Do fronty prezidentských kandidátů se postavil další adept z řad podnikatelů. Miliardáře Janečka a softwarového Diviše následuje král betonu Březina: „Nejsem úplně chudý, na kampaň by mi to mělo stačit," říká. Spolupráci s případnými mecenáši by se nebránil, ale finanční sbírku pořádat nehodlá. Média už nejsou k mání, tak proč si nekoupit Pražský hrad.

Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Hledá se prezident. Dozraje v létě?

Vládní koalice začíná diskutovat o možném společném kandidátovi na funkci prezidenta, debata je ale na samém začátku. „Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,“ uklidňuje premiér Fiala. Tak jen aby to nebyl někdo přezrálý.

Přečíst článek

Reklama

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Politiků se radši na nic neptejte

Zajímá vás, jak to bude v případě nouze s (ne)dodávkami plynu, případně elektřiny, tepla, s cenami energií vůbec a kolik zaplatíte u benzínek? Ani se neptejte… Vláda, natož ministr průmyslu Síkela, vám stejně neodpoví.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: U Fialy zatím dobrý

Ministryně obrany se opřela do OSN. Když Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, měla by se organizace podle Černochové rozpustit. To by k vyřešení vojenského konfliktu hodně pomohlo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Politický diář Jany Havligerové: Optimismus Fialy a jeho ministrů je bezbřehý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme