Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda
ČTK
Jana Havligerová

Petr Fiala zdůraznil, že k červnovému poklesu inflace pomohl svými kroky kabinet. „Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci na jednocifernou hodnotu, konkrétně na 9,7 procent,“ prohlásil ministerský předseda. Zmínil přitom mimo jiné zastropování cen energií, vládní úspory a tlak na dodavatele potravin a pohonných hmot. Když to tvrdí premiér, musí to být pravda. Nebo ne?

Reklama

Fiala v květnu, když guvernér Michl kritizoval kabinet, že sabotuje boj s inflací, protože nic nedělá s rozpočtem, šéfovi ČNB rázně vzkázal, že krocení inflace je hlavní úkol centrální banky. Teď se chlubí, že vládě se daří inflaci intenzivně snižovat, protože „nemůžeme chtít nic jiného, než abychom se vrátili na čísla, která byla před koncem Babišovy vlády, která svým zadlužováním inflaci roztočila“. Když to říká premiér… Fialův tým přebíral vládu, když inflace byla 6,6 procenta. Za dalších devět měsíců činila 18 procent.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: Mezi ČNB a vládou se rozhořel sympatický spor "Kdo za to může?"

Za inflaci může vláda, prohlásil razantně guvernér České národní banky Aleš Michl. Za inflaci je plně odpovědná Česká národní banka a její měnová politika, kontroval neméně ostře premiér Petr Fiala. Rozhořel se nám tu spor, který země dlouho neviděla. A je to dobře. O podstatě tuzemské inflace je totiž potřeba mluvit čím dál víc.

Přečíst článek

Pirátský poslanec Michálek žádá, aby z ozdravného balíčku vlády bylo vyškrtnuto ustanovení o zvýšení doživotní renty exprezidentů z nynějších padesáti tisíc korun měsíčně na dvojnásobek. Různé prebendy no name pirátů na různých ministerských úřadech nevadí. Důstojná renta pro bývalé prezidenty ano. Na tuhle úchylku jsou i lékaři krátcí.

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Nedělní televizní debata premiéra Petra Fialy a šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše nebyla absolutně ničím přínosná. Měla-li by být, museli by se oba pánové omezit na novinky.

Přečíst článek

Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Z konsolidačního balíčku je bolehlav

Ve veřejné rozpravě o konsolidačním balíčku se objevil nový pojem – totální neschopnost koaličnosti. Autor? Kdo jiný než bývalý předseda ODS, expremiér a exprezident Václav Klaus. Podle něj „vláda předvedla totální neschopnost koaličnosti, kde se nemohou domluvit“. O krocích, které vláda zamýšlí, už toho bylo řečeno mnoho… Ti, kteří nebyli políbeni ani ekonomikou, ani politikou či politologií, jednoduše říkají, že je to bordel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme