Reklama

Jana Havligerová: Politici míní, příroda úřaduje

Petr Fiala, ODS a budoucí premiér
ČTK
Jana Havligerová

Hrad oznámil, že prezident Zeman v neděli jmenuje předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Tak snad. Co bude dál, jestli a na jakou dobu se případně odsune ustavení celé vlády, ale už vůbec není jisté.

Reklama

 A to ani v případě, že by hlava státu neobstruovala. I pokud by byl dodržen už oznámený harmonogram, a Zeman si s kandidáty na ministerské posty chtěl jenom pohovořit, ministerský předseda a jeho tým budou sněmovnu žádat o důvěru někdy v polovině prosince. Je ale klidně možné, a pětikoalice s tím musí pro jistotu počítat, že v roli opozice může zůstat třeba do konce letošního roku. Znamená to velmi pečlivě vážit, nakolik má při své sněmovní převaze komplikovat život vládě v demisi. Aby ho tím pádem nakonec nezkomplikovala sama sobě.

Kardinální otázka je, jak naložit s návrhem rozpočtu na příští rok. Dosud platná teze koalic Spolu a Pirátů se Starosty zní: Rozpočtový plán hodíme Babišovu kabinetu na hlavu, do konce března bude naše vláda hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Čas potřebný na přepracování předlohy odhaduje Stanjura, kandidát občanských demokratů na funkci ministra financí, zhruba na šest týdnů. Jenomže termín, kdy bude nynější opozice moci využít aparát finančního rezortu, je značně nejistý. Legislativní lhůty jsou také dlouhé, rozpočtové provizórium by se mohlo protáhnout.

Covid ještě neřekl poslední slovo

Otázka je, jestli si to nová politická garnitura může dovolit. Jestli by nebylo schůdnější mizerný rozpočtový plán, který poslanci dostali do lavic, dejme tomu v březnu novelizovat. Nikoliv proto, že ze státní pokladny by v provizóriu plynuly výdaje ve výši jedné dvanáctiny letošního roku a tak by chyběly finance například na slibované navýšení učitelských platů.

Andrej Babiš, premiér v demisi

Vláda přitvrzuje. Hospody zavřou dříve, vánoční trhy ani svařák na náměstí nebudou

V Česku bude kvůli sílící epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Restaurace a bary budou muset zavřít dříve, pořádat se nesmějí ani adventní trhy či hromadné akce nad tisíc, respektive sto osob v případě těch soukromých.

Přečíst článek

Podstatné je, že pandemie nekončí, a její nynější vzedmutí nemusí být v zimních měsících poslední vlnou. S covidem bude mít nová vláda nejen dost práce, ale i dost výdajů. Koronakrize také momentálně překrývá ty další – energetickou a inflační. I jejich řešení bude něco stát. Svůj program přitom kolice Spolu a Pir/STAN připravovaly v příznivější době a zjevně i na lepší časy, než nás čekají. Přehodnotit tak nejspíš bude nutné i jiné plány. Namátkou – snižování odvodů zaměstnavatelů, zvyšování daňové slevy na poplatníka nebo třeba snižování DPH na stavbu a rekonstrukci bytů.

Programové prohlášení vlády by už zkrátka mělo reagovat na nové problémy. Pokud bude muset Fialův kabinet revidovat původní záměry, a to asi ano, musí to přiznat nejpozději v momentě, kdy půjde žádat o důvěru. Přiznat, že se situace změnila, nerovná se přiznání slabosti. Snad si to všechny strany, které mají vládnout, dokáží mezi sebou včas a bez vzájemného osočování vyříkat. 

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<


 

Reklama

Související

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme