Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polemika: Solární barony stvořili Češi, ne Brusel

Miloš Zeman při povánočním projevu
ČTK, Michal Krumphanzl
Dopis čtenáře

Vláda se k zelené problematice staví jen z donucení, nemůže se pak divit, že ji EU k něčemu nutí. Podporují se jen zelené mega a mikroprojekty, přitom vlastní elektrárny mohou mít i obce.

Reklama

Při každodenním ranním průzkumu zpráv na internetu jsem při čtení newstream.cz narazil hned na dva články, které mě zvedly z postele. Jeden byl rozhovor s Alexandrem Vondrou ohledně jeho kritiky Green Dealu a druhý s názvem Dopis čtenáře: Zeman má poravdu, kotle jsou důležité. Bohužel je jeho podání dost překroucené, mnohdy nesmyslné a navzájem si odporující.

Za posledních 20 let jsem nezaznamenal, že by se vláda snažila ohledně fotovoltaiky či jinou zelené alternativy jakkoli jinak než z donucení. Stejně tak to bylo (což uvádí i pan Vondra) i s dotacemi na fotovoltaiku před deseti lety, kde ze špatně nastavených pravidel a nepředvídatelnosti ze strany státu vznikl pojem "solární baron."  Ani tehdy snaha nebyla daná zájmem o čisté zdroje, ale pouze pro splnění požadovaných procent obnovitelné energie daných dohodou na úrovni EU.

Solární elektrárnu do každé vesnice

Proč ale v roce 2021 nemá každá vesnice či město vlastní solární elektrárničku? Čemu by to vadilo? Proč se toho stát bojí? Proč to jsou pouze mega solární parky či pak z druhé strany projekty vyloženě pro nadšence v podobě mikrozdrojů v rámci tzv. zelené úsporám, kde pokud nedobíjíte elektroautomobil, tak je návratnost přes patnáct let? Dobře, možná při dnešních cenách elektřiny okolo deseti let.

Energie, ilustrační foto

Ceny plynu v roce 2022: Zdražení i o polovinu

Domácnosti si v roce 2022 za zemní plyn připlatí. V průměru se platby zvýší o 50 až 70 procent. Na vině jsou extrémně vysoké ceny na burze. Ke zlevnění může dojít až po skončení topné sezóny nebo po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Přečíst článek

Druhý článek naříká nad uvažovaným útlumem či náhradou zemního plynu za jiné zdroje tepla pěkně podaného Milošem Zemanem jako „vyložený naschvál od zlé EU“, ale přehlíží fakt, že dle platné legislativy v ČR nový domek s vytápěním na zemní plyn už stejně nepostavíte. Na tepelné čerpadlo, popřípadě vzduchotechnické větrání s rekuperací nebo malou fotovoltaiku vám dá vláda povinně bez mrknutí oka - to je totiž nic nestojí.

Tedy podpora českého státu se rovná nule, vytýčení cesty a inspirování občanů se rovná nule a stejně tak politická zodpovědnost se rovná nule. Potom ať se pan Vondra nediví, že EU státy jako Česko musí do některých opatření vyloženě nutit, protože jinak se nic neděje. Kromě hledání důvodů, proč to nejde.

Jan Shejbal

Vaše názory nás zajímají. Pište nám na redakce@newstream.cz

energie

Češi si příští rok připlatí za elektřinu v průměru 17 procent

Ceny energií, tepla ale i vody příští rok podraží téměř v celé ČR. Naopak jízdné v městské veřejné dopravě většinou zůstane na letošní úrovni. Nejvíce si lidé připlatí za teplo, a to až o desítky procent. Standardní ceníky u elektřiny se zvýší v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent. Zdražování se nedotkne fixovaných smluv. Vyplývá to z informací firem v jednotlivých regionech.

Přečíst článek

Takto bude vypadat unikátní teleskop Jamese Webba, až dorazí na místo určení.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba čeká rozložení zrcadel

Projekt vesmírného teleskopu Jamese Webba, který lidstvu umožní pohlédnout hluboko do minulosti vesmíru, má za sebou první kritickou část mise. Rozvinutí tepelného štítu proběhlo bez komplikací. Další nejbližší zatěžkávací zkouškou bude rozložení „srdce“ celého teleskopu - jeho primárního zrcadla, které proběhne za několik málo dní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme