Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi se perou s pátou nejvyšší inflací v rámci EU

Češi se perou s pátou nejvyšší inflací v rámci EU
ČTK
Petr Dufek

Češi měli v závěru loňského roku pátou nejvyšší inflaci z celé evropské sedmadvacítky. Podle dat Eurostatu se meziroční prosincová harmonizovaná inflace v ČR vyšplhala na 16,8 procenta. Hůř na tom byli jen Maďaři a obyvatelé pobaltských republik. Kromě společného růstu cen potravin a energií Čechy trápí i jistá specifika české inflace. Ve svém komentáři je rozebral Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Reklama

Rozdíly mezi jednotlivými státy EU byly i v závěru loňského roku výrazné. Důvodem jsou především růžná opatření, která jednotlivé země přijímaly v souvislosti s problémem extrémních cen energií. Na růst inflace však měly vliv i zvýšené ceny zemědělských komodit, které se odrážely v tlaku na zdražování potravin patrném především ve východní části Evropy.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Inflace v EU zpomaluje, stále se ale drží nad 10 procenty. V ČR je pátá nejvyšší

Míra inflace v Evropské unii v prosinci druhý měsíc v řadě výrazně klesla, s hodnotou 10,4 procenta ale pořád zůstává výrazně nad průměrem předchozích let. Tempo meziročního růstu cen se snížilo z říjnových 11,1 procenta, oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace po listopadovém zvýšení klesla v posledním měsíci loňského roku i v České republice. Dostala se na 16,8 procenta, a je tak pátá nejvyšší z celé sedmadvacítky zemí.

Přečíst článek

Zatímco v celé EU se ceny potravin meziročně zvýšily o necelých 17 procent, v ČR to bylo o více než 26 procent. Ale ani s takto rekordním tempem zdražování nebyla ČR oním „premiantem“, protože toto místo si s téměř 48procentním nárůstem zajistilo Maďarsko.

Česká specifika

Kromě společného inflačního problému spojeného s energiemi a potravinami můžeme nalézt i určitá česká specifika, kterými se naše inflace vymyká vývoji ve zbytku unie. Mezi ně patřil i cukr, který na rozdíl od většiny zemí EU zdražil na dvojnásobek. V prosinci nás nicméně předběhlo Estonsko, kde se v závěru roku jeho cena meziročně zvýšila o 105 procent.

Pozici rekordmana ve zdražování si nicméně ČR udržela u oblečení (+19 %) a obuvi (+14,5 %). Tempo, s jakým se u nás zdražují tyto položky opravdu nevidíme v žádné jiné zemi. A je úplně jedno, že jde o zboží, které vesměs všude pochází z Asie a přijíždí stejnými kontejnery.

Ceny elektřiny nemělo vzhledem dočasnému k úspornému tarifu smysl srovnávat, takže zbývá plyn, ve kterém je ČR jednoznačným premiantem se 139procentním nárůstem jeho ceny. Nejrychleji zde zdražovaly i fotoaparáty a kamery, záznamová média nebo třeba sportovní vybavení.

Česká inflace bude nepochybně na přelomu roku kulminovat a brzy začne opět klesat. Do značné míry by jí v tom měla napomoci silná koruna a levná námořní doprava, které snižují ceny dováženého zboží. Podpořit desinflační trend může i slabší poptávka a restriktivní politika ČNB. Během půl roku bychom měli mít už inflaci jednocifernou.

Náklady ve výrobě letos porostou, očekává to osm z deseti manažerů.

Polovina šéfů firem letos počítá s dvoucifernou inflací, ukazuje průzkum PwC

Polovina šéfů českých firem počítá i letos s dvoucifernou inflací. Na 80 procent generálních ředitelů zároveň očekává, že jim letos porostou vstupní náklady, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti PwC CEO Survey mezi více než 200 řediteli tuzemských podniků.

Přečíst článek

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. Poprvé do ní na šestileté funkční období nastoupil už v roce 2000. Letos v únoru se stane viceguvernérem. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká Frait. Podle něj není žádné optimální řešení, jak s růstem cen rychle zatočit. Hraje tu moc vlivů, například ceny energií jsou nyní naprosto nepředvídatelné. „Nemáme klasickou inflaci, kdy by rostlo víceméně všechno.” Česko se podle něj letos dostane do mírné, asi jednoprocentní recese. Přesto prý není důvod „pro katastrofické scénáře o prudkém poklesu produkce nebo razantním růstu nezaměstnanosti”.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme