Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pošta zdraží. Nutí ji k tomu drahé energie a pohonné hmoty

Česká pošta ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Státní podnik Česká pošta od listopadu citelně zdraží zasílání dopisů i balíků. Nutí ji k tomu výrazně zdražující energie a pohonné hmoty. Rostou také platové náklady.

Reklama

Obyčejné psaní do 50 gramů hmotnosti a bez prioritizace zdraží z 19 na 21 korun, tedy o bezmála 11 procent. S dvoukorunovým cenovým nárůstem musí počítat také zákazníci posílající psaní větších hmotností. A také zákazníci zasílající prioritizovaná psaní. Ta jsou zpravidla doručována hned následující pracovní den po dni podání.

Česká pošta, ilustrační foto

Obyčejný dopis podraží na 21 korun. Zdraží i Balíkovna České pošty

Česká pošta od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 korun namísto 26 korun. Důvodem jsou rostoucí náklady, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Na zdražení upozornil server Peníze.cz. Cenu za známku na obyčejný dopis pošta zvyšovala naposled v roce 2018, a to o tři koruny.

Přečíst článek

Před zdražením i po zdražení ovšem prioritizovaná psaní vyjdou o sedm korun dráže než psaní bez prioritizace.

Zasílání balíků v základní variantě zdraží o deset korun, z 65 na 75 korun, tedy o více než patnáct procent.

Zdražování České pošty není kvůli obecně vysoké inflace v ČR překvapivé. Bude však další zátěží rozpočtů četných sociálně zranitelných domácností, jako jsou zejména domácnosti seniorů, kteří nikdy příliš neuvykli elektronické komunikaci.

V rámci možností je příznivé alespoň to, že Česká pošta letos vesměs zdražuje méně, než kolik by odpovídalo celoroční inflaci. Ta má totiž podle nejnovější prognózy České národní banky činit celoročně průměrně 16,5 procenta.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Michl: Pokud se urve z řetězu mzdová inflace, sazby zvýšíme

Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu. Česká národní banka chce bojovat proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Vyplývá to z vyjádření guvernéra Aleše Michla na tiskové konferenci po dnešním zasedání bankovní rady ČNB. Rada dnes zachovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, na této úrovni je od konce června.

Přečíst článek

Vše k inflaci čtěte zde

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme