Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi si myslí, že země bankrotuje. Opak je pravdou

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Jako příslovečná lesní včela musí být nyní zmatena ta část veřejnosti, která uvěřila řečem řady politiků, že české veřejné finance jsou v rozvratu, ba dokonce spějí k bankrotu. Renomovaná ratingová agentura Standard & Poor's totiž říká něco docela jiného.

Reklama

Ve svém včerejším posudku české schopnosti splácet svůj dluh konstatuje například následující. „Očekáváme, že veřejný dluh České republiky zůstane přiměřený.“ Co tím agentura, které – na rozdíl od českých politiků – naslouchá celý finanční svět, vlastě sděluje? České veřejné finance nejsou, a ani nebyly, v žádném rozvratu. Výraz „zůstane přiměřený“ je přece jasný: zadlužení bylo přiměřené a zadlužení nadále přiměřené zůstává a nejspíše i zůstane. Když něco bylo, je a podle nezaujatých expertů nejspíše i dále bude přiměřené, může být pravdivé tvrzení, že je to zároveň v rozvratu, ba dokonce už málem v bankrotu?

Na jiném místě svého posudku ratingová agentura píše, že „opora v podobě solidního stavu tuzemských veřejných financí“ umožní České republice dobře čelit nepříznivému makroekonomickému vývoji, pramenícímu z vysoké inflace a rapidního měnověpolitického utahování.

Rusko zvažuje zákaz exportu paliv kvůli jejich nedostatku na domácím trhu

Potlesk pro Fialovu vládu. Zvládla odstřižení od ruských energií, tvrdí významná ratingová agentura

Světově významná ratingová agentura Standard & Poor’s potvrdila Česku hodnocení bonity jeho úvěruschopnosti na stupni „AA-“. Agentura dokonce ponechává beze změny i ratingový výhled, který tudíž nadále zůstává „stabilní“. Celkové hodnocení Českého veřejného dluhu v podání Standard & Poor’s tedy zůstává neměnné už od srpna 2011.

Přečíst článek

Sečteno, podtrženo, nezaujatí odborníci tedy mají stav českých veřejných financí za solidní a zadlužení za přiměřené.

Proč tedy tolik politiků přesto stále hovoří o tom, že Česko vykazuje obří zadlužení či je na prahu bankrotu? Ze tří důvodů.

Zaprvé, mnozí politici veřejným financím příliš nerozumí. Uvěřili – a ovšemže nakonec i chtěli uvěřit – svým různým a různě motivovaným rádcům.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Vláda uspěla. Prosadila svůj „konsolidační balíček“, který v následujících dvou letech přinese úspory ve veřejných financích ve výši až 150 miliard korun. Tedy alespoň snad. Co ovšem balíček přinese zcela určitě, je růst daní a zdražování. Tak snad vláda ví, co prosadila.

Přečíst článek

Zadruhé, když může politik obvinit oponenta z bezuzdného zadlužování, může si být jist, že velká část tuzemské veřejnosti na to uslyší. Historicky je totiž dluh v Česku pojímán poměrně široce stále jako něco za všech okolností nepatřičného, jako hřích.

Zatřetí, jestliže se politikům podaří veřejnost vystrašit obřím dluhem a bankrotem, ta je ve svém strachu pak snáze manipulovatelná, ovladatelná a „zvladatelná“. Takže politikovi snáze projde třeba navýšení daní. Nemusí pak tudíž tolik šetřit na sobě a na svých kamarádech a spřízněných lobbistech, neboť potřebné peníze si prostě vybere od vystrašené veřejnosti. Kdo se bojí, ochotněji platí. 

Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Dalibor Martínek: Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Proč by měly být v polovině října společenským tématem školy v přírodě? V době, kdy celou společností „hýbe“ vládní úsporný balíček? Děti přece odjíždějí na pobyty až v květnu nebo v červnu.

Přečíst článek

Jak ovlivní válečný konflikt v Izraeli startupový svět?

Roman Nováček: Jak ovlivní válečný konflikt v Izraeli startupový svět?

Válečný konflikt v Izraeli je obrovskou lidskou tragédií. Jeho dopady budou citelné napříč všemi oblastmi. Jaké důsledky může mít tato nešťastná událost pro startupový svět, představuje ve svém komentáři investor a expert na startupy Roman Nováček.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme