Reklama

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl
ČTK
Lukáš Kovanda

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Reklama

ČNB na čvrtečním měnově-politickém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. K rozhodnutí došlo na základě hlasování bankovní rady v poměru 5 ku 2. Zjevně tedy všichni nově jmenovaní bankovní radní se vyslovili pro ponechání sazby na stávající úrovni.

Pro zvýšení sazby, ze sedmi na osm procent, zvedli ruku evidentně jen radní, kteří působili už v předchozí, „Rusnokově“ bankovní radě, tedy viceguvernér Marek Mora a Tomáš Holub. Ti hlasovali pro zvyšování sazeb již během řady uplynulých zasedání, dnes se však poprvé ocitli v menšině.

Výsledek hlasování tak potvrzuje holubičí příklon nové bankovní rady. Dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB nezvýšit základní úrok je prvním minimálně od začátku roku 2004, kdy trh podle Bloombergu čekal zvýšení sazeb, ale ČNB ho překvapila holubičím postojem. Svým způsobem tak jde o nejvíce překvapivé holubičí rozhodnutí minimálně za posledních takřka dvacet let.

ČNB přichází o reputaci jestřábí banky

ČNB tak přichází o reputaci i z mezinárodního hlediska poměrně jestřábí centrální banky. Tu si budovala postupně od konce intervence za slabší korunu v dubnu 2017. Už její zvyšování úroků před propuknutím pandemie, zejména to z února 2020, bylo vnímáno jako jestřábí postoj. Razantní snížení sazeb v době nástupu pandemie pak bylo vnímáno jako v souladu s přístupem světových centrálních bank, které současně přistoupily na bezprecedentně extrémně expanzivní měnovou politiku. Loňské poměrně rané zahájení cyklu utahování měnové politiky ČNB, který končí právě až dnes, bylo obecně, i v mezinárodních kruzích, vnímáno opět jako jednoznačně jestřábí. 

ČNB

Guvernér Michl drží, co slíbil. ČNB sazby nezvedla, odhad inflace ale ano

Česká národní banka podle očekávání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. V novém týmu kolem nového guvernéra Aleše Michla se nenašla dostatečná podpora pro zpřísňování měnové politiky. Pro zvýšení sazeb podle Michla hlasovali dva ze sedmi členů bankovní rady. ČNB také zlepšila odhad vývoje ekonomiky, pro letošní rok čeká její růst o 2,3 procenta, a zvýšila odhad inflace. Ta by letos měla podle bankéřů vystoupat na průměrných 16,5 procenta.

Přečíst článek

Koruna však na rozhodnutí ČNB bezprostředně nijak výrazně nereagovala. Nutno však dodat, že ČNB intervenuje a je stále připravena intervenovat za její silnější úroveň. Dnes to její guvernér Aleš Michl zdůraznil na tiskové konferenci v návaznosti na rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že inflace v ČR v meziročním vyjádření v nadcházející době dále zrychlí, až k úrovni 20 procent, lze předpokládat, že její síla přiměje bankovní radu ČNB k dalšímu, podzimnímu navyšování základního úroku, a to na úroveň minimálně 7,5 procenta. Nelze však vyloučit, že se základní sazba vyšplhá až k úrovni osmi procent.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

ČNB udělala chybu, když nezvedla sazbu, říkají experti největší německé banky

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Jde o výsledek, jež čekala zhruba polovina expertů oslovených agenturou Bloomberg.

Přečíst článek

Česká národní banka v Praze

ČNB dnes sazby nezvedne, hned pět radních bude proti. Inflace ji k tomu ale dotlačí na podzim

Dnes zasedá bankovní rada České národní banky k měnově-politickému jednání vůbec poprvé ve svém novém složení. Předpokládáme, že se v jejím rámci nakonec nenajde dostatečná podpora pro zvýšení základní sazby ani o 0,25 procentního bodu. Nově jmenovaní bankovní radní totiž zastávají spíše zdrženlivý postoj k dalšímu zpřísnění měnové politiky, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu.

Lukáš Kovanda: Stát se v plánu přiživit se na rekordních ziscích bank přepočítal

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme