Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: S Piráty mohou být ve vládě potíže

Ivan Bartoš a Vít Rakušan
ČTK
Jana Havligerová

Konec spekulacím. Piráti se jednoznačně rozhodli pro vstup do vlády. Účast ve vnitrostranickém referendu byla rekordní, pro koaliční smlouvu pěti stran bylo 888 z 1082 hlasujících. Pro vznikající kabinet je to blahodárné rozhodnutí.

Reklama

Pokud by bylo opačné, od samotného vzniku by to originální politický koncept zpochybnilo, odpůrci předvolebních koalici by za „hubičku“ vyfasovali dobře nabitou zbraň. Dobře je to i pro Piráty.

Představy o velevýznamné roli čtyř poslanců v opozici byly skutečně naivní. Někteří politologové a komentátoři ovšem okamžitě přispěchali s dalšími spekulacemi – jak si budou pirátští členové kabinetu počínat, padají dokonce odhady, kdy Pirátská strana Fialovu sestavu opustí. Resumé vyznělo: v koalici budou Piráti vnitřní opozicí, budou s nimi potíže.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Na dně Baltu je hotovo, plyn z Ruska ale skrz chybějící razítka nepoteče

Německý regulační úřad projektu plynovodu Nord Stream 2 nyní neudělí povolení k provozu. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat další až čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Obtížná situace Fialovy vlády

Možná budou, ale v koaličních vládách, to vždycky tu více, tu méně skřípalo. Jistou dobu byli tradičními potížisty třeba lidovci. Není jediný důvod předpokládat, že vláda pěti stran bude selanka. Zvlášť když bude muset řešit bezprecedentní krizi – epidemickou, energetickou i ekonomickou.

Lídři stran, kteří se dohodli na společném vládnutí, ovšem budou mít v nejbližším období mnohem větší starosti, než byly obavy o to, jak se zachovají Piráti. Prezident Zeman se dostává do kondice, a už oznámil, že poté co mu premiérský kandidát představí svůj tým, hodlá se s některými adepty na ministerský post sejít.

Rektor České zemědělské univerzity profesor Petr Sklenička

Chytrou krajinu u Lán za 100 milionů obdivuje celý svět, říká rektor ČZU Sklenička

Česká krajina po roce 2050 bude vypadat bohužel jinak, než jsme dnes zvyklí, říká rektor České zemědělské univerzity, profesor Petr Sklenička. „Abychom si to představili, můžeme se zajet podívat do Řecka, Španělska nebo třeba Portugalska. Ale ne do přímořských hotelových resortů all inclusive, kam jezdíme na dovolenou. Pěkně do vnitrozemí, kde zelenou barvu v krajině vystřídala šedá,“ říká akademik, který stojí za stamilionovým projektem Chytrá krajina 2030+.

Přečíst článek

V nemocnici sice může přijímat návštěvy, nemusí to ale znamenat, že je přijme právě tam. Setkání klidně může odložit na dobu, kdy se vrátí do Lán. Vládnout může dál nynější ministerský sbor.  Je to vyzkoušený model.

Úplně první Babišův kabinet vzniklý po volbách 2017 délkou vládnutí v demisi překonal první Topolánkovu vládu a zařadil se tak za úřednickou Rusnokovu vládu. Na spuštění pořádného povyku ještě pořád může být pádný důvod. Co se má stát, snad alespoň napoví Fialova návštěva u Zemana.

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Modernizace Masaryčky má zelenou. Na nové střeše vznikne náměstí

Projekt, který významně změní tvář Prahy kolem Florence, získal zelenou. Rekonstrukcí Masarykova nádraží přibyde do území nové náměstí, umístěné na novém zastřešení.

Přečíst článek

Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme