Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Nová vláda se rýsuje, Piráti maximalizují zisk

Ivan Bartoš a Vít Rakušan
ČTK
Jana Havligerová

Dohodnuto. Budoucí kabinet budoucího premiéra Petra Fialy bude mít osmnáct členů. Zbrusu nová v něm budou tři křesla. Zasednout v nich mají ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. 

Reklama

Shoda panuje i na textu koaliční smlouvy a obsahu programového prohlášení společné vlády obou koalic - Spolu a Piráty se Starosty a nezávislými. Oba dokumenty hodlají strany podepsat a poté veřejně prezentovat příští týden v pondělí. 

Vnějším pozorovatelům se jednání mohou zdát zdlouhavá, ale tempo pětikoalice je svižné. Cíl je evidentní: Postavit prezidenta Zemana před hotovou věc. Hned, jak to jeho zdraví dovolí. 

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Tereza Zavadilová: Inflace, deflace a Moorův zákon

Technologický pokrok věci podstatně zlevňuje, tlak na ceny nevydrží věčně.

Přečíst článek

Přijetí demise současného premiéra, stejně jako jmenování nového předsedy vlády jsou akty, které může hlava státu klidně vykonat na nemocničním lůžku. Ani ústava, ani jiné zákony k tomu speciální proceduru nepředepisují. Na jedné misce vah bude jasně deklarovaná jednota vítězných koalic, na druhé Andrej Babiš s prázdnýma rukama. To by mělo vzít Zemanovi chuť žonglovat s jeho oblíbeným míčkem „pověření pro skládání vlády“.

Kompromis Pirátům

Povolební krajina, přes dosažení globální dohody, není zalitá sluncem. A to nejen kvůli nejasnostem kolem neschopenky hlavy státu. Zřízení tří nových ministerských postů je doklad nutnosti hodně vstřícných gest. 

Předseda ODS může tisíckrát tvrdit, že se nejedná o vytváření nových úřadů, že jde jen o rozhodnutí pověřit některé členy vlády některými úkoly. Ve skutečnosti je to kompromis, který má uspokojit nespokojené pirátstvo. Navíc kompromis, který ještě není dotažený úplně do konce. Potvrdit ho musí stranická grémia. 

Koalici Pirátů a Starostů připadnou v nově utvářené vládě ministerstva vnitra, průmyslu, školství, místního rozvoje a digitalizace, ministerstvo zahraničí a také nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti. Jestli je to nabídka, která posílí loajalitu Pirátů, úplně jisté není. 

Klimatická konference Glasgow

Analýza: Do udržitelných investic tečou stamiliardy. Problémem je „lakování nazeleno”

Lídři celého světa nyní řeší, jak dosáhnout shody na klimatických cílech. Investiční mašina se mezitím už pořádně rozjela. Jen zmatek zůstává dál.

Přečíst článek

I když s přáním získat podíl na moci, mít přímý vliv na vládní agendu samozřejmě do voleb šli. Teď se ovšem obávají, aby v kabinetu nefigurovali jako páté kolo u vozu. Fakt je, že nově vznikající vláda by se bez nich klidně obešla, i tak by měla ve sněmovně pohodlnou většinu sto čtyř hlasů. 

Personální obsazení není známo

Druhou možností je pro Pirátskou stranu odchod do opozice. I o ní se na vnitrostranickém fóru diskutuje. Být ovšem čtyřčlennou opozicí by také nebyl žádný med. Zatím to vypadá tak, že Piráti nevědí, co chtějí, a nedají pokoj, dokud toho nedosáhnou. Sedm rezortů, které koalice Pir/STAN získala, by je snad mohlo na čas uspokojit. 

Kdo konkrétně na získaná křesla usedne, do toho Spolu nebude Pirátům a Starostům a nezávislým mluvit. Totéž platí naopak. Jak si jedenáct vládních postů rozdělí, a kým je obsadí, je čistě na občanských demokratech, TOP09 a lidovcích. 

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Šnobr: Klienti Bohemia Energy jsou v pasti. Zastropování záloh problém jen odloží

Klienti zkrachovalé Bohemia Energy utíkají z režimu DPI (dodavatel poslední instance) k novým dodavatelům, u nichž si fixují nevýhodné ceny. „Nový dodavatel, ke kterému propadli sítem, nakupuje elektřinu a plyn na krátkodobých spotových kontraktech. Tedy mnohem dráž, než za co se prodávala elektřina letos a třikrát až čtyřikrát více, než to bylo loni,“ říká investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Přečíst článek

Podle předsedy ODS a budoucího premiéra se na klíčových jednáních o konkrétních ministerských kandidátech jednotlivých stran ani nemluvilo. Jména prý musí zaznít až ve chvíli, kdy bude jmenován premiér a bude předkládat prezidentovi návrh na jmenování členů vlády.

Jistě. Politici rádi zdůrazňují, že skládání koaličních vlád je především o programových dohodách. Programová shoda je důležitá, zároveň ale platí, že pokud nejsou dojednány personálie, není dojednáno nic.

Letní sídlo od ateliéru DDAANN.

Chalupa v moderním kabátě pojme tři generace

Na utajovaném místě uprostřed středočeských luk a lesů stojí zajímavý dům. Navrhl ho pražský architektonický ateliér DDAANN. Tři různě velké hmoty obývají o víkendech a v létě hned tři generace. A všichni zde mají své soukromí.

Přečíst článek

Bydlet se dá i na 20 metrech čtverečních.

Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc

I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. 

Přečíst článek

Reklama

Související

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Petr Fiala s polským a slovinským protějškem dorazili do Kyjeva, budou jednat se Zelenským

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme