Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Inflace, deflace a Moorův zákon

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).
ČTK
Tereza Zavadilová

Technologický pokrok věci podstatně zlevňuje, tlak na ceny nevydrží věčně.

Reklama

Největší strašák letošní inflační vlny, ceny energií a surovin, už brzdí. Byť to statistika ještě neříká, postupně by měla začít polevovat i inflace. Růst cen je do Česka z velké části importovaný právě globálním zdražením materiálů, dopravy a energií. V zahraničí se množí hlasy, že brzy začnou opět převažovat známé deflační tendence, které jsou ve vyspělém světě normou již od finanční krize. 

Své o tom dobře vědí obchodníci se vším možným retailovým zbožím, jimž v poslední dekádě klesly marže často pod únosnou úroveň. Ve světě, kde na jeden klik zákazník zjistí levnější možnost nákupu, se draze prodává těžko. Lidé, kteří dostávají v řetězcích typu Lidl relativně luxusní zboží za secondhandové ceny, rádi zapomněli na to, jak dříve uměly i věci denní spotřeby být nákladné, že kuře byl sváteční oběd a italský pršut holt byl spíše pro bohaté...

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Svět si často láme hlavu s mileniály, co se to stalo, že generace mladých dospělých moc nestojí o peníze. Je to jednoduché, oni jich zdaleka tolik nepotřebují, protože na rozdíl od předchozích generací je spousta zábavy zadarmo. Zatímco rodiče nakupovali CD a přehrávače za velké peníze, teď je nejnovější muzika v mobilu zdarma či za pakatel. Různé párty se konají virtuálně, nerdi zavření u computerů si slušně vydělají e-sportem či těžbou kryptoměn a dřívější defilé na diskotékách včetně různorodé emoční zpětné vazby lze pořídit skrze pár filtrů na Instagramu či Tiktoku.   

Kromě současné vlny růstu cen energií a dopravy, způsobené globálním lockdownem, a následným psychologickým otřesem vyděšených střádalů je důvod spíše k dlouhodobému poklesu spotřebních cen než jejich růstu. Může za to exponenciální růst technologického pokroku. Známý Moorův zákon říká, že za každých 18 měsíců se počet mikročipů v obvodě zdvojnásobí a zlevní. Vzhledem k tomu, že žijeme čím dál víc v technologiích, vývoj je vcelku daný.

Samozřejmě jsou věci, pro které tento zákon neplatí - většinou jde o věci a služby s vysokým podílem lidské práce, protože ta je čím dál vzácnější. Tlak na ceny energií kvůli dotěžování fosilních paliv a zelené transformaci v nějaké rozumnější míře zůstane také. Panika ale poleví a běžný spotřebitelský život se vrátí k normálu. 

>>>>>>Vše k tématu inflace čtěte zde<<<<<<

Klimatická konference Glasgow

Analýza: Do udržitelných investic tečou stamiliardy. Problémem je „lakování nazeleno”

Lídři celého světa nyní řeší, jak dosáhnout shody na klimatických cílech. Investiční mašina se mezitím už pořádně rozjela. Jen zmatek zůstává dál.

Přečíst článek

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

elektroměr, elektřina

Růst cen energie příští rok poleví. Inflační spirála Evropě nehrozí, zní z MMF

Situace na trhu s energiemi by se měla příští rok stabilizovat, ceny půjdou dolů, říká odborník z MMF.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme