Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Dno hradního příkopu

Miloš Zeman volí v Lánech
Twitter Jiřího Ovčáčka
Jana Havligerová

Píše se datum 14. října 2021, je krátce po čtvrté hodině odpolední. První dáma Ivana Zemanová v doprovodu dcery předstupuje před kamery a žádá média a veřejnost, aby respektovaly soukromí nemocné hlavy státu. Spekulace o diagnózách a prognózách označuje „přinejmenším za velmi neetické“.

Reklama

Emotivní vystoupení zanedlouho poté vypadá už úplně jinak. Jako kamufláž, která měla odvést pozornost od podstatnějšího dění. Nemocného prezidenta navštěvuje anoista, šéf sněmovny Radek Vondráček a oznamuje, že Miloš Zeman podepsal dokument o svolání dolní komory parlamentu. Čím víc kamer na něj míří, tím je příběh košatější. Do pěti až deseti minut, což je doba, po kterou s prezidentem údajně mluvil – nedíval se na hodinky, se vešly zmínky o politice i vtipkování.

Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek

Zeman zkrátka normálně komunikoval, a ředitel odboru prezidentské kanceláře Vladimír Kruliš přitom dokonce pořídil foto. Není ale určené pro veřejnost. Jistě, hodit se bude v případě, že parlamentní komory budou přichystány aktivovat článek 66 Ústavy.

Nemocnice se od výroků Vondráčka distancuje

Střih: Ještě pořád se píše datum 14. října 2021. Je po jedenácté hodině v noci a Ústřední vojenská nemocnice, kde je hlava státu hospitalizovaná vydává prohlášení. Distancuje se v něm od výroků Vondráčka o Zemanově zdravotním stavu a konstatuje, že hradní kancléř Vratislav Mynář spolu se šéfem sněmovny se na střeženém pracovišti nemocnice objevili bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Úředníci z Kanceláře prezidenta republiky se prostě neštítí ničeho, a najdou se i politici, kteří jim vědomě či nevědomky zdatně sekundují. Lidé z Hradu jsou ve vlastním zájmu ochotni dehonestovat i excelentní nemocnici a její špičkové kapacity. Proč ne. Mynářovi a spol. nejde o Zemanovo zdraví, ale o to dokázat, že prezident je zdravý. Všichni, kdo jsme si mysleli, že podobné praktiky zmizely s posledním ešalonem ruských vojsk, jsme byli pořádně naivní.

Bitcoin ilustrační foto

Putin podpořil kryptoměny jako legální platidlo. Cena bitcoinu roste

Ruský prezident Vladimír Putin naznačil toleranci ke kryptoměnám, které ve světě čelí rostoucímu zkoumání ze stran regulátorů z obav, že by mohly sloužit pro praní špinavých peněz a kriminální aktivity. Pokles obav z kroků státních úřadů proti kryptoměnám je v poslední době mimo jiné důvodem růstu ceny bitcoinu, který ve středu překročil hranici 58 tisíc dolarů, což je nejvíce od května.

Přečíst článek

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Přečíst článek
Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme