Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dominik Rusinko: Barel ropy za 100 dolarů? Černý scénář je pořád ve hře

Ropa, ilustrační foto
iStock
Dominik Rusinko

Ceny energií v posledních týdnech atakují mnohaletá maxima a výjimkou není ani severomořská ropa Brent. Její cena se v těchto dnech vyšplhala již nad hranici 85 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Aktuální vývoj na poptávkové i nabídkové straně trhu přitom vytváří prostor pro pokračující růst cen ropy v nejbližších měsících.

Reklama

Od počátku října se ropa veze zejména na vlně raketově rostoucí velkoobchodní ceny plynu. Ta má totiž za následek vyšší poptávku po ropě, jež se stává levnější alternativou, ať již pro účely vytápění, nebo výrobu elektrické energie. Dodatečný impuls ke spotřebě ropy by dle našich odhadů mohl dosáhnout přibližně jednoho milionu barelů denně (za předpokladu teplotně průměrné zimy). Ve zbytku tohoto roku proto zůstane tržní bilance v pohodlném deficitu a původně očekávaný přebytek v prvním čtvrtletí 2022 by měl být díky vyšší spotřebě ropy zcela neutralizován.

Býčí trh na Wall Street

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Přečíst článek

Zima rozhodne

Navíc, vývoj na nabídkové straně rovněž nahrává vyšším cenám ropy. Za prvé, aliance OPEC+ se rozhodla držet plánu a v listopadu navýšit těžbu pouze o 400 tisíc barelů denně nehledě na cenový vývoj. Za druhé, růst americké produkce břidlicové ropy zůstává výrazně za očekáváním, což jde ruku v ruce s přetrvávajícím tlakem na kapitálovou disciplínu těžařů. A právě méně elastická reakční funkce břidlicářů znamená, že na ropném trhu nyní chybí klíčový nabídkový faktor, který by tlumil cenový růst podobně jako v období před propuknutím pandemie.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Shrnuto, podtrženo, fundamentální výhled slibuje na přelomu tohoto roku extrémně napjatou tržní bilanci. Jinak řečeno, pokračující pokles zásob by měl podpořit cenu Brentu okolo 85 dolarů za barel, avšak ani krátkodobý růst nad hranici 90 dolarů za barel by pro nás nebyl velkým překvapením. A přestože setrvalý růst cen výrazně nad současnou úroveň vidíme stále jako málo pravděpodobný, v případě dalšího zintenzivnění energetické krize a/nebo nedostatečné nabídkové reakce ze strany OPEC+ nelze vyloučit ani scénář, kdy by ropa atakovala magickou úroveň 100 dolarů.

Tesla, nabíjení vozu Model X

Každé páté auto prodané v EU je elektromobil, v Česku je zájem o hybridy

Téměř každé páté auto, které se ve třetím čtvrtletí prodalo v zemích Evropské unie, byl elektromobil. Dál klesal podíl aut se spalovacím motorem, uvedlo ve své zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice je zájem spíše o plug-in hybridy, jejichž prodeje od července do září vzrostly o více než sto procent, nárůst u aut na baterii byl rovněž téměř pětinový jako v unii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme