Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Kleptokrat Orbán si vodí naivní Evropu

David Ondráčka: Kleptokrat Orbán si vodí naivní Evropu
Profimedia
David Ondráčka

Viktor Orbán rozehrál na Evropské radě hru, kdy se chystá blokovat zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do EU. Orbánův bytostný zájem je, aby EU Maďarsku rozmrazila velký objem EU fondů, které zemi nebyly proplaceny kvůli porušování právního státu a kleptokracii spojenou s dotacemi. Orbán udělal na oko několik změn a předstírá drobné úpravy. Teď se zdá, že EU Orbánovi ustupuje, nechává se vydírat vetováním společných rozhodnutí a navíc fondy mu chce rozmrazit. A Orbán, jako každý kleptokrat, EU fondy úplně miluje. A naivní Evropa dělá takový nerozumný krok, ustrašeně ustupuje a říká tomu kompromis.

Reklama

A mezitím v Budapešti přijímají zákon (o ochraně národní suverenity), který zavádí, že kohokoli nový cenzurní úřad označí za kritika maďarskosti (rozuměj vlády a Orbána), může jít až na tři roky natvrdo do basy. A mezitím v Bruselu Evropská komise chystá regulaci cizích, zahraničních vlivů na demokratický proces. Tyto aktuální věci spolu úzce souvisejí a stojí za zamyšlení.

Maďarský lídr Viktor Orbán

Schůzka roku? Kyjev usiluje o setkání Zelenského a Orbána

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak uvedl, že telefonicky jednal se šéfem maďarské diplomacie o možném uspořádání schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přečíst článek

Defence of Democracy Package

Další iniciativou EU, konkrétně komisařky Jourové spolu s dalším EU komisařem, je tzv Defence of Democracy Package. Aktuálně ho předložili a posílají dál, a je reálná možnost, že se to do EU voleb ještě stihne projednat a přijmout. Deklarovaným cílem je posílit transparentnost a demokratickou odpovědnost činností zastupování zájmových skupin jménem třetích zemí, které jsou zaměřeny na ovlivňování politik, rozhodování a demokratického prostoru. Skutečnou podstatou je reakce na kauzy kupování si europoslanců (naposledy QatarGate), různé vlivové snahy ovlivnit veřejné mínění a hlavně politickou reprezentaci (Azerbaijani Laundromat, akce Ruska, Číny, ale taky třeba Maroka a dalších).

Celé to je taženo tlakem na otevřenost informací a má to jistou logiku u státy organizovaných vlivových operací a cíleného kupování si vlivných lidí. A výzkumy ukazují, že 80 procent Evropanů považuje zahraniční vměšování do našich demokratických systémů za problém. Návrh Komise tedy zavádí povinnost všech organizací, firem, nadací, akademických center (všech entit a všech právních forem), které mají financování z třetích zemí (třeba USA, Kanada, Norska, Švýcarska nebo třeba OSN), se zapsat v tzv. Transparency registru, který je dnes určen lobbistům. Prakticky to znamená, že by se všechny entity musely registrovat a ve hře pořád je, že by dostaly status (nálepku) cizího agenta (podobně jako to mají v USA s jejich legislativou FARA). Pro představu to může být třeba výzkumné centrum, které řeší nějaké úplně nepolitické téma (třeba chemické vlastnosti plastů) a má grant od nějaké švýcarské univerzity. To budou agenti, úplní Bondové, co?

A k tomu má ještě vzniknout (tak nějak po evropsku) v každé zemi národní úřad na monitorování zahraničního vlivu. A je možné, že tam nakonec ta nálepka agenta nebude, ale systém už bude nastaven.

Viktor Orbán

Přístupové rozhovory? Ne. EU by měla s Kyjevem uzavřít spíše strategické partnerství, radí Orbán

Evropská unie by místo zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou měla s touto zemí na pět až deset let uzavřít smlouvu o strategickém partnerství. Dnes to v maďarském rozhlasu řekl premiér Viktor Orbán, jehož vláda se staví proti tomu, aby sedmadvacítka začala s Kyjevem jednat o možném členství v EU. Kritizoval také vojenskou a finanční pomoc Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi.

Přečíst článek

Kanón na vrabce, regulace na agenty

Chápu bezpečnostní rizika a obavu ze zasahování do demokratických procesů ze třetích zemí. Ale je třeba se hluboce zamyslet, jestli tady nejdeme s kanónem na vrabce, a řešit to téma i během EU voleb. Jestli to jsou přiměřené nástroje a jestli v tomto případě dobrý úmysl nezplodí dost pekelné důsledky.

Pokud to projde, podle mě nastane vysoké riziko zneužitelnosti na národní úrovni, kdy si vytvoří státy takové specializované úřady a ty začnou naplno odhalovat a šikanovat vnitřní agenty. A autoritáři našeho regionu (Orbán, Fico, Janša, Kaczynski, Babiš, Okamura) to budou interpretovat, že v registru jsou přece povinně zapsaní agenti a že to říká i ta Komise a EU. A my, jako legitimně zvolení zástupci lidu, s žádnými agenty nemluvíme, nebereme je vážně a naopak jsme k nim nekompromisní.

A tím se vracíme na začátek ke kleptokratovi Orbánovi a jeho vydírání Evropy. On takové věci už v Maďarsku reálně zavádí a v podstatě tím ničí poslední zbytky odporu médií, občanské společnosti a opozice, málokdo bude chtít riskovat skutečné vězení. A do toho si Orbán vodí evropské lídry, tlačí je do kouta svým vetem a hluboce se směje, že mu EU fondy pořád platí účty. A naivní Evropa, vystrašená tolika hrozbami kolem, mu a jemu podobným dál sype do misky a jeho triky baští.

Další komentáře protikorupčního experta Davida Ondráčky čtěte zde 

Volodymyr Zelenskyj (vlevo), prezident Ukrajiny se svým českým protějškem Petrem Pavlem, podporovatelem Ukrajiny.

Chameleon, maratonec nebo Putinova bankéřka. Kdo jsou nejvlivnější postavy Evropy

Radikálové, krajní pravice i respektovaní státníci se vešli do výběru osmadvacítky nejvlivnějších osobností evropské politiky, který každoročně vytváří magazín Politico. Pozitivně z něj vychází i prezident Petr Pavel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme