Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ navrhuje dividendu 52 korun na akcii. Stát by mohl žádat až dvojnásobek

ČEZ navrhuje dividendu 52 korun na akcii. Stát by mohl žádat až dvojnásobek
Lukáš Kovanda

ČEZ navrhuje dividendu za loňský rok ve výši 52 korun na akcii. Druhý nejvyšší zisk za deset let i přes mimořádnou daň a odvody stále umožňuje i podle samotného ČEZ vyplácet dividendu právě v takové výši. To by byla druhá nejvyšší úroveň dividendy rovněž za uplynulých deset let.

Reklama

Vyšší dividendu, 145 korun na akcii, vyplácel podnik jen loni. Stejnou dividendu, 52 korun na akcii, pak v roce 2021. Ve všech ostatních z uplynulých deseti let byla dividenda nižší.

Pokud by ale stát na ČEZ zatlačil, může být dividenda ještě vyšší než návrh ČEZ, tedy než 52 korun za akcii. Energetický podnik totiž disponuje z uplynulých let značným nerozděleným ziskem, v řádu stovek korun na akcii. I letos by tak dividenda mohla překračovat úroveň 100 korun na akcii. Vzhledem k tomu, že je většinovým akcionářem ČEZ, má stěžejní slovo při určování výše dividendy.

Z vyšší dividendy by ale samozřejmě těžili také menšinoví akcionáři. Pro stát ale zjevně zůstává výhodnější, aby mimořádné peníze zůstaly plně „u něj“, nikam se nerozkutálely, takže dává přednost ne zcela logickému – vzhledem k výraznému poklesu a zklidnění burzovních cen energií – letošnímu pokračování mimořádné daně před vyšší dividendou.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde:

ČEZ ve čtvrtletí zvýšil zisk na 13,6 miliardy. Firmě klesly výnosy

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun. Provozní výnosy naopak klesly o šest procent na 87,4 miliardy korun. Firma zároveň potvrdila výhled hospodaření na celý letošní rok, oproti výchozí predikci zveřejněné v březnu tak zůstal beze změny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme