Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak přispět k boji proti Rusku? Méně topte a jezděte pomaleji, vyzývá EU

topení
iStock
Dušan Kütner

Snížit či přímo zrušit ekonomickou závislost na ruské ropě a plynu řeší vlády evropských zemí i Evropská unie. Podle Bruselu se na tom ale mohou podílet i běžní obyvatelé EU – tím, že omezí svou spotřebu benzínu či teplo ve svých domovech, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve spolupráci s Evropskou unií vydala devět doporučení pro obyvatele EU, jak snížit svou spotřebu energie, a tím přispět ke snížení energetické závislosti na Rusku. Patří k nim například rada ztlumit topení ve svých domovech či snížit rychlost aut na silnicích.

Inflace, ilustrační foto

Inflace zatápí celé EU. V Česku je třetí nejvyšší

Meziroční míra inflace v Evropské unii se v březnu zvýšila na rekordních 7,8 procenta z únorových 6,2 procenta, uvedl Eurostat. V Česku byla třetí nejvyšší, vyšplhala až k úrovni 12 procent.

Přečíst článek

„Čelíme první globální energetické krizi,“ řekl podle agentury Bloomberg výkonný ředitel IEA Fatih Birol na společném webináři s představiteli EU.

Evropské vlády již uvažují o opatřeních na národní úrovni, aby diverzifikovaly své energetické zdroje a oprostily se od závislosti na ruském plynu a ruské ropě po invazi na Ukrajinu. Nyní se vlády a Brusel snaží „dostat na palubu“ této snahy i jednotlivce, podotkl Bloomberg.

Byt, nájemníci

Právník: Nájemníci nebudou mít na doplatky energií

Majitelé bytů, kteří mají energie napsány sami na sebe, mohou mít problém, varuje advokát Strnad.

Přečíst článek

Úspory by mohly být značné, potenciálně by se mohla spotřeba v unii každý rok snížit o 17 miliard metrů krychlových zemního plynu a 220 milionů barelů ropy – dost na naplnění 120 supertankerů. Domácnosti by podle zprávy mohly ušetřit 450 eur (asi 11 tisíc korun) ročně na svých průměrných účtech za energii.

„Pokud nebudou přijata opatření na zvýšení účinnosti našich snah, následky by mohly být bolestivé,“ varoval Birol, protože energetické společnosti budou v případě krize nuceny spotřebitelům dodávky energie dávat na příděl.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Uniper

Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla šéfka EK. Na limitu pro ropu se shodly země G7

Přečíst článek
Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Kratší otevírací doba, méně osvětlení i vytápění, vypnuté neony či fontány. Co chystá Evropa na tvrdou zimu?

Přečíst článek
Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme