Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blažkův trestní zákoník: modernizace trestní justice nebo cesta k beztrestnosti bohatých?

Přinese Blažkův trestní zákoník modernizaci trestní justice nebo je to jen cesta k beztrestnosti bohatých?
Profimedia
David Ondráčka

Ministerstvo spravedlnosti představilo návrh novely trestního zákoníku, který má koncepčně modernizovat trestní politiku státu. Hlavní část je nezavírat dál lidi za bagatelní činy, protože to nedává smysl a je to pro stát drahé. Pro představu, ve vězení dnes sedí zhruba 20 tisíc lidí a stojí nás to 35 milionů korun DENNĚ! Méně vězňů tak znamená menší náklady státu, které se navíc dají použít do sociální práce s lidmi odcházejícími z vězení, aby se z nich nestávali recidivisté.

Reklama

Ministr Blažek však k novele přilepil spornější část, která může otevřít cestu pro bohaté se ze svých trestů vyplatit a tím se vyhnout vězení. A tak hrozí, že se to kvůli složitosti odborných i politických připomínek nestihne vypořádat a celá novela spadne pod stůl. Bohužel by to zabilo i tu část racionální dekriminalizace, na které shoda je. Česká trestní justice koncepční změny potřebuje. Bavíme se však nejen o spravedlnosti, přiměřenosti a sociálních dopadech, ale také o ekonomice a státním rozpočtu.

Dekriminalizace bagatelních činů

Hlavní část novelizace se týká odbourání zbytečné kriminalizace bagatelních trestných činů. Realita je, že dnes zavíráme mnohé lidi za úplné nesmysly, represe je v mnoha oblastech přehnaná. V roce 2024 je index uvěznění v Česku 3. nejvyšší v EU, ve vězení sedí zhruba 20 tisíc lidí. Obsazenost věznic je aktuálně na 97 procentech jejich kapacity. České věznice jsou přeplněné, na hraně kapacit.

Celý systém je neefektivní a pro rozpočet drahý. Každý den stát platí 35 milionů korun, snížení vězeňské populace o 10 procent by stát ročně ušetřil 1 miliardu korun. A přitom stát tvrdí, že nemá peníze na investice do práce s lidmi, kteří z vězení odejdou. Úplně zbytečně vyrábíme ze spousty lidí recidivisty, kteří jsou pak bez reálné šance se zapojit zpět do života. Není pro ně práce, setkávají se s řadou předsudků, mnohdy se topí v dluzích. Často to vede k další trestné činnosti a vrací se zpět. Jejich recidiva dosahuje kolem 70 procent. Prostě naprostá většina se za mříže vrátí.

David Ondráčka: Když volíme klauny, máme v politice cirkus

Projet si volební lístky kandidujících osob v EU volbách a pozorovat kampaň je bizarní věc. Většina kandidátů působí jako tlupa náhodných šílenců, bez studu a skrupulí, kteří v rauši utekli dírou v plotu ústavní zahrady a jedou na nějaký divoký hudební fesťák. Všechno je pravda, politika je zábava, kampaň je showbyznys a emoce. Není to svátek demokracie, spíš její unavená parodie a zákonná povinnost.

Přečíst článek

Reklama

Bez pomoci a sociální práce se do vězení brzo zase se vrací, mašina justice mele zbytečně a stát jen platí další náklady. Tito lidé potřebují adiktologické služby, dluhové poradenství, podporu v bydlení, pracovní poradenství, terapeutické služby, aby měli reálnou šanci pro úspěšné začlenění zpět do společnosti.

Na této racionální části novely je poměrně široká shoda z řad odborníků, lidí z justice, i většiny politiků a neměl by být problém takovou část novely bez problémů schválit. Například nezavírat za krádež rohlíků, protože přísně trestáme opakované činy třeba u krádeží. Vyšší sazba za opakovanou krádež se kombinuje s odstraněním podmínky minimální způsobené škody, a tak opravdu pachatel může jít do vězení na delší dobu za krádež v hodnotě desítek korun.

Mezi dalšími návrhy ministra Blažka je i například omezení automatického sčítání trestů, který vede k nepřiměřené délce trestu. A také nezavírat za neplacení výživného z nedbalosti. To nevede k tomu, že začnou řádně platit, účinnějším řešením je peníze vymáhat, efektivní systém náhradního výživného, a hlavně pracovat s rodinou.

Investice do práce s lidmi se státu vyplatí

Strašně důležitá je práce s vězni a s propuštěnými. Za současného stavu přeplněných věznic, není možné pracovat s většinou vězňů, natož nějak individuálně. Nejsou odborné kapacity je zapojit do intervenčních a vzdělávacích programů. Probační programy jsou velmi efektivním nástrojem prevence recidivy. Představují levnější alternativu k uvěznění. Významně pomáhají s řešením jejich životních situací, pracovními návyky, finanční gramotností, bydlením, závislostí. Přispívají k jejich nápravě lépe než tresty odnětí svobody. Mohou být uloženy jako forma trestu, v rámci podmíněného odsouzení, popř. podmíněného propuštění z výkonu trestu. Ale pokud na tyto programy nebudou peníze, jejich dostupnost bude nízká.

Andrej Babiš

David Ondráčka: Premiér Babiš, europoslankyně Nerudová a učitel Fiala. Aneb zprávy z března 2026

Nabízím výběr zpráv z médií z března 2026. Tento text je hluboká nadsázka, satira, nese dokonce i stopy sarkasmu a humoru. Není možné jej brát jakkoli vážně, protože teď v květnu 2024 přece nikdo nemůže vědět, o čem se bude psát v březnu 2026, to každý ví. Všechno bude jinak, třeba.

Přečíst článek

Kolik mě to bude stát tentokrát, pane soudce

Nebyl by to ale ministr Blažek, aby k tomu nepřilepil část, která je mnohem spornější a není prodiskutovaná. Blažkova část novely je problematičtější. Týká se možnosti se z trestu vykoupit u pachatelů hospodářské trestné činnosti a korupce peněžními tresty.

Finanční tresty za hospodářskou kriminalitu jsou určitě k odborné debatě, ale ta není banální a hlavně téměř neproběhla, ale už ji píší do paragrafů. A tak k této části Blažkovy novely logicky přišly spousty zásadních připomínek od důležitých institucí, Nejvyššího soudu, státních zástupců, řady ministerstev, expertů. Je problematické uložení pouze peněžitého trestu za jakýkoliv, i ten nejzávažnější trestný čin. Panují obavy, že by se movitější lidé mohli ze svých skutků jednoduše vyplatit, a vyhnout se tak vězení. Představa bohatých borců mávajících šrajtoflí u soudu, tak kolik mě to bude stát tentokrát, pane soudce. To není moc vábné.

Samozřejmě disuse o alternativních trestech, o lepším využívání probačních programů, o domácím vězení, o využívání náramků, restorativní justici je naprosto v pořádku. Má to důležitou roli. V novele je i rozumná věc, kdy by státním zástupcům mělo být výslovně umožněno, aby k soudům neposílali případy, u nichž nebudou mít dostatečnou důkazní jistotu. Zatím to chybělo a k soudům se valily věci, které se měly zastavit. I to je jeden z důvodů zahlcení soudů a pomalého řešení kauz.

Závěrem, jen doufejme, že se se prostě nevylije s vaničkou i dítě, a že novelizace trestního zákoníku směrem k omezení zbytečné represe bagatelních trestných činů nakonec projde.

Další komentáře protokorupčního experta Davida Ondráčky čtěte zde

Reklama

Související

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Kauza okolo schůzky Blažka s Nejedlým je uzavřená. Byla to jen nějaká jejich vnitřní debata, uvedl Fiala.

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme