Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytik Kudela: ČNB se sazbami nepohnula. Pro korunu to není úplně příznivá zpráva

Česká národní banka v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Tomáš Kudela

Zasedání bankovní rady ČNB dle očekávání nepřineslo pohyb se sazbami. Trhy vnímají červnové zasedání jako poslední, na němž dává smysl zvyšovat sazby. „Dá se očekávat, že už v průběhu léta klesne míra inflace natolik, že zvyšování sazeb nebude mít valný význam,“ komentuje analytik SAB Finance Tomáš Kudela.

Reklama

Bankovní rada navíc ještě před zasedáním ústy jednotlivých členů bankovní rady dala najevo, že se zvyšováním sazeb příliš nepočítá. Pro zvýšení sazeb byl v podstatě jen Tomáš Holub.

Pro trhy je dnešní rozhodnutí bankovní rady ponechat sazby beze změny zásadní ještě jedním faktorem a tím je výhled na pokles sazeb. Tím, že ČNB nesáhla na sazby a trhy vnímají červnové zasedání jako poslední příležitost k jejich zvýšení, je na místě očekávat, že trhy začnou vyhlížet debatu o poklesu sazeb, nasměrovanou buď už na 4. čtvrtletí 2023 nebo na 1. čtvrtletí příštího roku.

Obojí není pro korunu podpůrná zpráva, ale očekáváme, že se ČNB bude snažit brzdit oslabování koruny opakováním možnosti použití FX rezerv. Je však otázka, jak dlouho s tím vydrží, než k nim bude nucena případně sáhnout a vstoupit na trhy s cílem zpomalit případné oslabení koruny. Dalším faktorem je pak pokles forwardových bodů, který vyrovnává oslabení koruny na delších forwardových kontraktech.

Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Bankovní rada České národní banky (ČNB) znovu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také potvrdila závazek, že bude nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Přečíst článek

Dopravní zácpy v Praze jsou dílem příčinou nedostupného bydlení v metropoli

Jiří Vančura: Zmírnění jednoho ukazatele rezidenčnímu trhu nepomůže

Česká národní banka (ČNB) od července 2023 zmírní jedno z pravidel pro poskytování hypoték. Jmenovitě jde o limit výše splátek k čistému měsíčnímu příjmu, tzv. ukazatel DSTI. Samotné „změkčení“ jednoho z parametrů pro žadatele o hypotéky trhu však nejspíše výrazněji nepomůže, přestože jde o zásadní parametr, který mnohým blokoval šanci na získání hypotéky, míní šéf nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

ČNB

Karel Růžička: Co čekat od červnového zasedání ČNB? Zvýšení sazeb to nebude

Důvody pro zvýšení sazeb ČNB jsou nyní slabší než při posledním zasedání. Dá se proto nyní očekávat, že k růstu sazeb na červnovém zasedání ČNB nedojde a vysoce pravděpodobně tak bude sedm procent maximem repo sazby, píše ve svém komentáři Karel Růžička ředitel úseku Treasury Trinity Bank.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme