Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americký parlament má nového předsedu. Škoda už byla napáchána

Kevin McCarthy byl zvolen novým předsedou americké Sněmovny reprezentantů
ČTK
Zdeněk Pečený

Po čtrnácti porážkách se Kevin McCarthy v patnáctém kole konečně dočkal a byl zvolen novým předsedou americké Sněmovny reprezentantů v nejdelší volbě za 163 let. McCarthy zůstane vystaven na milost těm poslancům, kteří jeho zvolení bojkotovali.

Reklama

Nejdnotní

Kolik je třeba kongresmanů k většině v dolní komoře amerického parlamentu? Jednoduchá odpověď je 218. Asi je ale lepší říct, že záleží na politické straně, která tu má většinu. Republikánům dlouhou dobu nestačilo ani 222 zákonodárců. Nakonec Kevinu McCarthymu stačilo ke zvolení 216 hlasů díky zdržení se šesti republikánských poslanců.

Je vhodné připomenou připomenout, že v poslední Sněmovně reprezentantů měli demokraté také 222 křesel, ale podobné problémy, kdy radikální část jejich poslanců odmítá zvolit předsedu, neměli. Demokraté nyní také ve všech 15 kolech odevzdali všech svých 212 hlasů svému kandidátovi Hakeemu Jeffriesovi.

O takové jednotě se republikáni mohou nechat zdát. Republikánští radikálové se rekrutují z řad podporovatelů bývalého prezidenta Donalda Trumpa, většina z nich si stále myslí, že Trump v roce 2020 vyhrál volby. Ti nám v přímém přenosu ukázali, jak nefunkční je stavět jakoukoliv ideologii na kultu osobnosti, jako to udělal Trump a jeho podporovatelé.
McCarthy byl sice po pár dnech a patnácti kolech volby zvolen, ale stále zůstává bezmocný, protože bude vystaven na milost a nemilost těm stejným poslancům, kteří jeho zvolení 14 kol úspěšně bojkotovali.

Protestní volební billboard

Dalibor Martínek: Půjde Babiš do vězení, nebo na Hrad? Češi na dotačního lotra sázejí miliony korun

Na Andreje Babiše je v této chvíli vsazeno přes dvacet milionů korun u sázkové společnosti Tipsport. Na vítězství generála Petra Pavla, kterého sázková kancelář poněkud trapně uvádí jako Pavla Petra, asi v duchu čert to vem, Petr nebo Pavel, dali lidé přes šestnáct milionů korun. Třetí nejvyšší sázky jsou na Danuši Nerudovou, šest a půl milionu korun.

Přečíst článek

Reklama

Cvičený medvěd

Co nám tento tragikomický spektákl v domově americké demokracie říká o stavu Spojených států? Popravdě nic pěkného. Každý asi ví, že americká společnost je polarizována. Nyní se zevnitř začíná štěpit i republikánská strana. Je snad náhodou, že šlo o nejdelší volbu předsedy ve Sněmovně reprezentantů od roku 1860 – tedy předvečer americké občanské války?

Teď už je jedno, že McCarthy byl nakonec zvolen. Škoda již byla napáchána. I kdyby si republikáni nakonec předsedou dolní komory zvolili cvičeného medvěda, je to jedno. Nový šéf dolní komory zůstává zoufale bezmocný. Toto fiasko odsoudilo Sněmovnu k minimálně dvěma letům anarchie. A celou americkou společnost k ještě většímu tápání.

Reklama

Související

Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem

McCarthy se stal předsedou americké Sněmovny reprezentantů v jedné z nejdelších voleb historie

Přečíst článek
Senátor J.D. Vance

Trump skládá tým pro Bílý dům. Je kandidát na viceprezidenta J.D. Vance pohromou pro Evropu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme