Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: 20 miliard čistého zisku. Vydařená korunovace Karla III. navíc upevnila reputaci britské monarchie

Britský král Karel III a královna Camilla mávají davům z balkonu Buckinghamského paláce po korunovačním ceremoniálu v Londýně.
ČTK/AP
Lukáš Kovanda

Korunovace Karla III. zajistí britské ekonomice „čistý zisk“ v přepočtu zhruba 20 miliard korun, plyne z výpočtu Brand Finance. Každý Brit vydělává na monarchii 80 korun čistého ročně. Včerejší organizačně dobře zvládnutá, úspěšná korunovace krále Karla III. upevnila reputaci britské monarchie. A to v době, kdy se stále vyrovnává s loňským skonem královny Alžběty II. a aktuálními kontroverzemi kolem princů Andrewa a Harryho, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Královská rodina tak má nadále kladný finanční dopad na britskou ekonomiku. Ačkoli její náklady narůstají, zatímco výnosy se tenčí. Vyplývá to z nové analýzy poradenské společnosti Brand Finance.

Samotný akt korunovace Karla III.

REPORTÁŽ: Korunovace Karla III. byla oslavou britskosti s dotekem starobylé mystiky

Statisíce lidí se shromáždily v centru Londýna, aby přihlížely korunovaci krále Karla III. Ačkoli nový panovník oslavy v mnohých ohledech zmodernizoval a zeštíhlil, jednalo se i tak podle odborníků o největší operaci od státního pohřbu Winstona Churchilla, míní zvláštní zpravodaj serveru Newstream Karel Pučelík, který oslavám přihlížel přímo na místě.

Přečíst článek

Korunovace samotná podle Brand Finance zajistí britské ekonomice výnos v přepočtu zhruba 45 miliard korun. Její náklady přitom činí v přepočtu přibližně 25 miliard korun. Celkový „zisk“ z celé akce tak odpovídá v přepočtu 20 miliardám korun. Náklady akce vznikají hlavně v souvislosti s mimořádně vyhlášeným dnem pracovního klidu, připadajícím na pondělí 8. května. Den volna snižuje celkový letošní nominální HDP britské ekonomiky.

Každému z 67 milionů obyvatel Británie tak monarchie i přes své náklady ročně zajišťuje „čistý zisk“ vy výši tří liber, tedy zhruba 80 korun.

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Čerstvě korunovaný britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla z balkónu Buckinghamského paláce zamávali po třetí hodině odpoledne tisícům lidí, kteří se zde navzdory dešti sešli, aby přihlíželi jejich slavnostnímu dni. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Přečíst článek

Společnost Brand Finance ale vypočítává nejen dopad korunovace, tedy jednorázové záležitosti. Zaměřuje se také na běžné výnosy a náklady, které jsou s monarchií spojeny každoročně. Pro probíhající finanční rok vyčísluje běžné výnosy monarchie pro britskou ekonomiku na v přepočtu přibližně patnáct miliard korun, a to při běžných nákladech necelých deseti miliard korun.

Pozitivní impuls

Letos tak monarchie britské ekonomice zajisti „čistý zisk“ zhruba 25 miliard korun, při zahrnutí jak běžného, tak mimořádného „čistého zisku“.

Pinty piva, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby v milionech liber

Pivo, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby ve stovkách milionů liber

Velký den britské monarchie konečně nastal, což znamená, že lidé budou mávat miliony vlaječek, vypijí miliony pint piva a snědí miliony slaných koláčů. Zpravodajský server The Guardian připravil přehled korunovačního víkendu v číslech.

Přečíst článek

Výnosy pramení zejména ze síly a celosvětového věhlasu značky britské monarchie, která je pozitivním impulsem britskému obchodu, tamnímu turistickému ruchu či globálnímu mediálnímu a kulturnímu zájmu nejen o královskou rodinu, ale i o Británii jako takovou. Náklady souvisí s financováním a apanáží britské monarchie, resp. královské rodiny, které jsou částečně hrazeny z britského veřejného rozpočtu, a dále pak například s bezpečnostními výlohami.

Každému z 67 milionů obyvatel Británie tak monarchie i přes své náklady ročně zajišťuje „čistý zisk“ vy výši tří liber, tedy zhruba 80 korun, vypočítává Brand Finance.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Král Karel III. s manželkou Camillou v kočáře přijíždí na ceremonii ve Westminster Abbey.

Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme